27 May 2014

Kek Coklat Kukus Simple ...

Penulis : Princes Yuyue Masa : 12:00 PM Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum....

Haiiii hellooooo...
dah lama yuyu teringin nak makan kek coklat moist nie, ada jea kat kedai runcit adik kerja tuu ntah laa nak jugak makan yang buat sendiri.. kek coklat adalah antara jenis kek yang disukai ramai, ada ker orang tak suka kek coklat, angkat tangan :) walaupun boleh dikatakan buat kek coklat nie mudah tapi masih ramai yang tak dapat menghasilkan kek coklat betul betul sedap termaksudlah titew nih..hehehe

sekarang senang,cakap jer nak resepi apa??buka jer pakcik google terus keluar,ada beratus ratus resepi atau mungkin beribu ribu resepi kek coklat yang berbeza beza..yuyu pun kekadang tuh tak faham cara diaorang bagi, exceli benda tuh nak buat senang jer tapi bila tengok diaorang bagi resepi macam rumit sangat..last last buat hampeh tak menjadi!! mula mula tuh semangat kemain lagi bila separuh jalan tengok macam pelik jerr, harrrr mula laa stress akhirnya ke tong sampah ..huahuahua

okay disebabkan teringin sangat nak makan, weekend lepas heret incik hubby pergi rumah abang.. kebetulan abang minta tolong incik hubby pergi repair kereta dia so, yuyu apa lagi bermula lah agenda yang tersirat dengan kakak ipar yuyu tuh...yuyu suka masak ada teman taw, lebih lebih lagi keluarga terdekat.. ada jugak laa tukang kacau kan..kan..tak sabar nak balik kampung, nak ajar mak buat kek coklat nih..mak suka kek coklat ..-,-' siapa jadi mangsa yuyu nanti??siapa lagi adik bongsu lah !!! dik tunggu yea kita buat kek sama sama ..tak sabar tak sabar sambil hentak hentak kaki '______'

ehh..ehh..hampir terlupa nak kasi resepi dekat korang..haarrr korang buat taw walaupun korang lagi terer dari yuyu ann..okay yuyu tetap nak share jugak resepi nih..buat okay?? janji??

bahan-bahan :

tepung gandum 2 cawan
serbuk koko 1 cawan
soda bikarbonat 1 sudu besar
gula 1 cawan
susu pekat 1 cawan
minyak masak 1 cawan
air 1 cawan
telur 2 biji

cara-caranya :

i. ayak tepung gandum, serbuk koko dan soda, ketepikan dulu ..
ii. pukul telur dan gula sampai lebam yekk, hahahaaa... sampai kembang laa gula tuh kasi hancur.
iii. Masukkan pula tepung yang siap di ayak tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu, kemudian masukkan pula  susu pekat dan minyak masak, kacau sebati. kacau dengan penuh kasih sayang okay, tuh tips penting !!! hihihihii
iv. okay seterusnya masukkan dalam loyang, ehh sebelum tuh korang tengok air pengukus korang tuh dah didih ker belum?? 
tutup permukaan acaun tuh dengan aluminium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan kukus selama 1 jam ke 1jam 30minit..

*bagi nak letak topping 

- satu bar coklat masakan campur dengan 2 sudu besar butter*nie cara yuyu buat lah ..:)
 (selain tuh boleh tanya pakcik google, pelbagai cara ada nak buat topping nih..)

nih sebelum letak topping ;))


taraaa.... siap !!! simple jee... kalau korang nak lagi cantik pandai pandai lah hias yerr -,-'



okay, korang faham tak yuyu duk bebel tuh?? harrr tak paham ehh?? errmmm...sila tinggal komen nanti yuyu explain yee.. *buat buat faham lah !!!-..-


selamat mencuba ...


No comments: