08 January 2016

Pengalaman Bersalin Part 3

Penulis : Princes Yuyue Masa : 11:09 AM Comments : 2 Labels :
bersambung ...

Part 1, part 2 dan mungkin nih part last, insyaAllah kalau masa untuk meng up date diizinkan, hahahaa..exceli yuyu hampir terlupa nak sambung kisah bersalin yuyu !!

Masuk jer bilik kecemasan, pergi daftar nama ..ehhh sepupu yuyu laaa, ohhh selamat ada orang yuyu kenal untuk handle kes yuyu dan tolong apa yang patut ..okay, dia suruh yuyu tukar baju dia yang tolong amik kan untuk yuyu, lega rasa sebab masa tuh risau sebab orang kata nurse dekat Hospital Klang macam hampeh.. maybe tak semua macam tuh kan, alhamdulillah selama yuyu berada dekat sana dapat nurse baik baik belaka .syukur!

First time bersalin, pelik tengok kain nya..hahahaa..macam kain selimut, macam mana nak pakai termenung kejap..adoiiii belit belit camtuh jer, harap tak terlodeh depan orang laaa..lawak sungguh *_* then nurse suruh baring, masa tuh jam pukul 8pm, contraction 5minit sekali yuyu boleh tahan lagi ..doktor nak scan pulak perut nih, masuk bilik scan lama gila yuyu tunggu doktor ntah pergi mana rasa nak menjerit jerr dengan sejuk nya..ehh dekat 1/2jam kot duduk dalam bilik tuh, tetiba rasa panas jer celah kelangkang nih ..aiishhh air ketuban ke darah nih, nak bangun tengok tak boleh ..cuba panggil nurse semuanya sibuk, last sekali panggil jugak nurse minta cek apa kebenda keluar nih .. alamak air ketuban, alhamdulillah air bukan darah *dalam hati .. nurse cuba cek bukaan masih 3cm, tunggu lagi untuk scan..lama gila doktor nih merayap dah bengang gila dah masa tuh boleh pulak buat tak ingat dekat aku nih...*tahan sakit ..

Okay settle, keluar baring lagi dekat katil luar ..masa tuh sakit yang amat, tak tahu nak pegang apa yuyu duk pegang besi katil jerrr ..iya laaa husben mana boleh masuk dalam bilik tuh, sedih weiiiii ... jam dah pukul 9pm, sepupu yuyu datang katanya dah habis kerja kena balik ..Allah kenapa laaa time nih jugak dia kena balik, takut, risau, sedih, sakit semua ada..yuyu berserah jerrr, sakit yang amat amat dah masa tuh boleh pulak nurse nih buat derk jerrrr mungkin bagi dia itu biasa ..mungkin! yuyu mengerang sorang sorang jerrr masa tuh sapai laaa dekat pukul 10pm, tak boleh tahan meraunglah yuyu lantak ahh dah tak pikir apa dah sakit sangat rasa kepala baby nak keluar dah..

Sorang nurse cuba cek bukaan yuyu dah 8cm, harrrr baru diorang kelam kabut ..yang yuyu nih nak meneran dah, memang tak boleh tahan ..kejar kejar laaa masuk LR, disebabkan kes kelam kabut macam nih laaa husben dan family yuyu diorang lupa nak bagitahu yang yuyu dah masuk LR.. sedih kan, bukan setakat sedih sakit sakit sangat!!yuyu dah selamat melahirkan jam 10.30pm tapi diorang dekat bawah tak tahu pun, pukul 12 lebih baru dapat tahu..itu pun diorang paksa guard pergi tengok betul betul ...memang nak maki ahh bila ingat balik !!! kesian diorang duduk tak tenang, mak abah yuyu lagi ahh dekat kampung tak boleh tidur langsung selagi tak dapat berita yuyu dah bersalin...

Alhamdulillah semuanya selamat, pukul 3am baru boleh jumpa husben ..*nangis sedu sedu .. Mungkin last yuyu bersalin dekat sini, hahahaaaaa .. tak sanggup bila bersalin husben tak ada, lagi lagi mak tak ada di sisi ..huwaaaaa

Bila masuk wad biasa kena beralih tilam pulak, adoiii nak bangun kemain seriu lagi yuyu iyaa laaa baru jer lepas sakit kena jahit..jahit pun masih fresh fresh lagi buatnya terkoyak macam mana..huaaaaa memang seriu, husben tolong angkat tapi husben pun takut nak angkat bila tengok muka yuyu macam tahan sakit..hahahaaaa padahal tak sakit pun cuma yuyu seriu jerrr nga jahitan tuh, bayangkan tujuh jahitan ko ..!!!

Masa nih dan ketika ini yuyu rasa macam dah serik nak bersalin, tapi bila dah habis pantang dan luka jahit dah sembuh aura nak mengandung lagi membuak buak pulak..itu laaaa dinama kan seorang IBU kan, sanggup berkorban dan tak pernah rasa serik untuk bersalin ..yeaahhh

budak sekarang bukan boleh nak bedung *_*

Ini laaa putera yuyu lahir pada 17.09.2015 jam 10.30pm yang diberi nama "HABIB ZAYYAN" (Kekasih Rupawan) ..semoga anak umie menjadi anak secantik dan seindah namanya !!! 

Oooppsss sori ini jer gambar yuyu ada, ini pun terpaksa snap sebab diorang sibuk nak tengok .. memang tak sempat dan tak larat nak amik gambar banyak banyak lepas bersalin sampai laaa sekarang ..hihihiii