18 July 2014

Perlu Ker Sedih Sedih Dimalam Raya ?

Penulis : Princes Yuyue Masa : 11:53 AM Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum ...

Hari nie dah masuk ramadhan ke-20, cepat sekali masa berjalan meninggalkan kita .. tup tup esok dah raya, tanpa kita sedar ..terasa sedih bila ramadhan sudah mula hampir melabuh tirai untuk tahun nih.. masihkan diberi peluang untuk kita merasakan ramadhan tahun depan?? semuanya kita tak tahu kan, sama sama lah kita berdoa semoga Allah panjangkan umur kita bertemu ramadhan tahun depan dan seterusnya ..:')

Bila sembang pasal raya mesti korang excited kan? macam mana persiapan raya semua dah settle ke? amboi orang tuh dah settle dari bulan lepas lagi ... semangat kemain lagi ann, hihihiii. yuyu belum ready pape pom lagi, bebudak opismate order biskut raya berbalang balang tapi yuyu satu biskut pun tak rasa nak order, ntah tak tahu kenapa tahun nih perasaan yuyu lain macam .. YaAllah ..

Okay berbalik kepada tajuk dekat atas tuh*sambil donggak kepala .. harrr mesti ada dikalangan korang pernah atau akan alami perasaan tuh kan.. mesti korang teringat dan merindui insan insan yang korang sayang telah meninggalkan korang buat selamanya, belum sempat korang nak makan ketupat rendang pebret sama sama kan?? YaAllah ...yuyu rinduuu sangat sangat arwah nenek yuyu, tahun nih first time beraya tanpa dia ..selalunya kami anak beranak akan berkumpul dirumah arwah sama sama buat ketupat ..*lap air mata .. dipagi raya pulak rumah pertama kami pergi adalah rumah arwah, tapi tahun nih ?? uurmmm ....:'(

Bagi korang yang terpaksa beraya rumah mertua pulak macam mana perasaan korang?? gembira?sedih?sebak? kalau dah biasa dengan keadaan nih mungkin boleh terima kan, kalau first time nak lalui agak sukar korang nak lalui.. nak nak mertua orang johor, korang orang Kelantan !!! huyooo ...jauh tuh ..*__* yuyu bersyukur husben yuyu satu daerah dengan yuyu cuma lain kampung jerrr, jarak rumah kami mengambil masa dalam 15minit camtuh laa tapi yuyu tetap rasa sedih bila malam raya yuyu berada di rumah mertua. ... yuyu rasa macam tak boleh nak terima tapi kawan yuyu cakap 'tak kenal maka tak cinta' ..okay, betul yuyu belum pernah rasai semua nih...mampu ker yuyu mendengar takbir raya pada malam tuh tanpa mak,abah,adik beradik didepan mata yuyu ???YaAllah ...berikan aku kekuatan >___<

Kedengaran bunyi takbir sayup sayup dimasjid dan disurau berdekatan, Allah ...... kuatkah aku ketika tuh?? mungkin ada rasa sebak bercampur gembira .. Gembira sebab yuyu berjaya lalui sebulan ramadhan yang mungkin kali terakhir buat yuyu ..MUNGKIN JUGA ....
Siapa yang mendengar takbir raya, pasti ada juga rasa KEHAMBAAN dihati. Rasa rendahnya diri. Rasa besarnya KUASA Ilahi. Ada yang menitiskan air mata. Rasa syukur tidak terhingga. Rasa gembira tak terkata.

"Allahu Akbar… Allahu Akbar… Allahu Akbar…
Laa Ilaaha Illallaah wallaahu Akbar…
Allahu Akbar wa Lillaahilhamd…"

Yang masih mempunyai ayah dan ibu, perbanyakkan melakukan kebaikan kepada mereka sebelum mereka pergi meninggalkan kita.Bagi yang sudah tiada salah seorang dari mereka, pasti akan terasa akan kehilangan mereka bila tibanya malam raya. 




psstt ... korang ada cerita tak pada malam raya? boleh laa share dengan yuyu .. mana tahu cerita korang memberi semangat kepada yuyu ..T_______T



16 July 2014

Cara Tak Bagi Orang Right-Click Blog

Penulis : Princes Yuyue Masa : 11:57 AM Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum ...

Aiishh rasa malas kemain lagi nak mengupdate blog nih, .. uurmmm semestinya punca utama tuan punya ladang nih tak ada idea nak ketung ketang keyboard ... ni hah yuyu dah lama tertanya tanya macam mana tak nak kasi orang right-click picture yuyu dalam blog nih... lagi lagi gambar family yuyu kan, nak nak gambar adik yuyu yang sicantik manis tuh ..-..-'

Tak kan nak tepek gambar pokok kayu pulak kan, mesti lah nak tepek gambar kita yang cun melecun tuh kan .. kalau selfie dengan mulut duck face bagai tuh lagi arr nak kasi tepek dekat blog korang ann, alaaa buat kenangan *__* cuba korang tengok lagi 10tahun akan datang  mesti gelak guling guling, kompem !!! bila gambar cantik camtuh mesti arr tak nak orang sabotaj korang sesuka hati kan, biasalah sekarang macam macam boleh buat dengan sekeping gambar kan ..

Okay, sini yuyu nak tunjuk cara cara buat benda alah tuh Disable Right Click !!! nie pun yuyu kopi dan pasta dari blog hakak hakak yang terer jugak...yuyu mana reti semua nih..T__T

1. Log In ke dashboard
2. Layout > Page Element > Add a Gadget > HTML/Javasript
3. Copy paste skrip dibawah dibahagian content
<script language=javascript>
<!--

//edit by unwanted


var message="hak cipta terpelihara..sorry sorry and sorry !!";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>

4. Ruang Title tidak perlu di isi
5. Save


*****************************************************************************************************

=) Check code HTML tersebut, cari ayat ni "hak cipta terpelihara...sorry sorry and sorry"...Pastu korang boleh tukar dengan ayat korang sesuka hati
=) Click save dan try view blog masing-masing

12 July 2014

Celebrate Budak Comel ,,

Penulis : Princes Yuyue Masa : 11:54 AM Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum ...

Semalam birthday anak a.k.a anak buah yuyu kan, abang dengan kakak ipar yuyu ada buat majlis makan makan sikit sempena hari jadi anak manja tuh.. simple simple jea, kakak ipar belanja kami makan kfc jerr ..Okay lah tuh makan free kan .. T__T

Nah yuyu nak tepek sikit gambar semalam punya, ada laa sekeping dua husben snap .. buat kenangan kan, nanti bila baby arfy dah kahwin boleh yuyu kasi tunjuk dekat dia.. mesti merah muka dia kan tahan malu ..hihihihi

abaikan mangkuk sos yang tak seberapa besar tuh .. -..-


fuuuhhh fuuuhhh .. 'buuuu satu lagi tak sampai nak tiup ...' -baby arfy- *_*


baby senyum ... alorrrr malu laa tuuu semua orang pandang dia -,-'


ehhh abang sibuk jerrr nak masuk jugak .. hekhekhek -__-


ehhh ... pipi yuyu , biar betul .. Omg , demuk dah ... >_<


bagi umpan game baru nak duduk manja cam gini dengan Udaa kan ..T__T

tata ..tutu..titi... cau !!!


11 July 2014

Selamat Hari Jadi Anak Kesayangan Udaa No.2

Penulis : Princes Yuyue Masa : 9:45 AM Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum ...


Okay sebelum tuh yuyu nak main teka teki dengan korang, cuba teka budak cute atas tuh boy atau girl ? cepatt siapa tahu angkat tangan!!! kalau betul yuyu kasi choki choki satu ,hekhekhek ... nih anak yuyu no.2 auu, aihhh kahwin baru 5 bulan anak dah dua ker?? hahahhaaaa ... tak ada lah exceli nih anak buah yuyu lah, hari nih hari jadi dia yang ke-3 mean budak cute nih baru 3tahun lah kan .. *_* buat masa sekarang nih dia anak buah yuyu yang paling kecik dan bongsu semua mak mak sedara dia sayang gila gila dengan budak cute nih .. ehem, nanti bulan 9 budak cute nih dah tak jadi bongsu lah sebab kakak yuyu bakal lahir baby ..harap harap girl lah, kami semua kempunan nak anak buah girl ..hukhukhuk

harrr nak tunggu anak yuyu sendiri tak tahu bila lah kan, so anak buah lah tempat yuyu menumpang kasih *alorrr ayat minta kaki tuh ..T_T .. okay yuyu berterus terang lah dengan korang eh, budak cute tuh boy lah yang diberi nama Muhamad Arfy Zulfairy adik kepada Muhamad Aniq Zakuan... Budak cute nih sangat sangat comei, putih melepak jauh beza dengan abang dia dan kalah jugak dengan mak mak sedara dia nih .. hikhikhik ..

Hari nih ibu dia (kakak ipar yuyu) ajak kami celebrate dekat Kfc sempena hari jadi budak comei tuh, demi adik tersayang Udaa join eh, kalau ikutkan malas taw sayang nak tinggal terawih ..*perasan baguih sangat, uweee .. aishh tak sabar nak peluk cium adik auu, terasa macam bertahun tak jumpa ... *padahal rumah satu kampung jea, tiap tiap minggu jumpa -..-' .. lagi tak sabar nak kasi adik hadiah special, mesti adik suka gila gila .. dan konpem gaduh dengan abang nanti.. *yuyu berani ketuk kepala sendiri kalau tak gaduh...hahahaha .. semalam Udaa terkejar kejar dengan Pak Udaa carik hadiah adik taw .. harrr itu menunjukkan Udaa sayang adik ketat ketat, demi adik .... muuuahhh


adikk .... Selamat Hari Jadi, semoga adik jadi anak yang soleh eh ? dengar cakap ibu dengan ayah, cakap Udaa jugak taw ..-,- adik minta hadiah special dengan ayah eh, cakap dekat ayah adik nak baby girl sorang eh ..ehem..*nampak tak siapa yang over nak baby girl ? tepuk dada tanya yuyu ...T_____T okay abaikan !!!

Babai adik...nanti malam kita jumpa eh? mmuuaaahh mmuuaaahh mmuuuaahh .. love u baby arfy !!!!

10 July 2014

Raisha's 1st Giveaway !

Penulis : Princes Yuyue Masa : 3:21 PM Comments : 2 Labels :
Assalamualaikum ...

*klik banner untuk join* ;)

Ololololooo ...comei nya Raisha, cik yuyu nih teringin sangat nak anak dara secomei Raisha nih tapi Allah belum kasi lagi, cik yuyu terima apa saja yang Allah tentukan untuk cik yuyu nih .. (*_____*) ..

Okay lah exceli cik yuyu nak join GA yang mama Raisha anjurkan nih, sambil sambil tuh borak borak dengan Raisha dulu ..hihihi *budak ciut nih paham tak yuyu duk bebel nih hah? hahahahah tak apa mama dia confirm paham !!! tsskk

Raisha ..semoga Raisha menjadi anak yang solehah ehh, dengar cakap mama taw .. mmuuahhh *mama Raisha tolong kiss Raisha untuk cik yuyu taw .. 

itu sahaja ... 
p/s: sepatutnya tak perlu kot tulis karangan bagai macam yuyu tuh, tapi yuyu sesaja jea sebab bila tengok wajah Raisha tetiba yuyu rasa sebak ... :'(




Menu Berbuka Puasa Ramadhan ke-10 ...

Penulis : Princes Yuyue Masa : 10:26 AM Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum ...

Hari nie agak agak nak masak apa ye berbuka puasa? herrmmm ...korang ada idea tak? okay ini cerita menu berbuka puasa ke-10 yang sebetulnya, mean dah lepas dah kan ..aiihh baru nak cerita eh? Oooppss yuyu bizi sikit semalam tuh yang tak sempat nak update blog pasal nih. T_T

ingatkan nak masak yang special sekali hari tuh tapi disebabkan ketiadaan satu benda lalu tak jadilah special tuh, apa yang jadi?? jeng..jeng..jeng... kira okay lah jugak ann 'ikan siakap masak tiga rasa'



exceli yuyu nak masak ikan siakap masak stim .. tengah hari tuh call mak dulu biasa lah menyibukkan diri menanyakan menu mak dengan abah berbuka ann, cerita punya cerita mak tanyalah macam mana dah masak ikan siakap masak stim? hahahahaaa... teragak agak nak jawab, iyaa lah minta resepi dengan mak nya hari sabtu lagi tapi sampai ke hari nih belum stim pun lagi ikannya ...tsskk

anak : belum mak, loyang tak ada !!! *so terjawab lah satu rahsia sebab kenapa ikan stim yuyu tak menjadi *_____*
mak : lol .. pulak, tak payah lah buat lagi tunggu kita buat sama sama nanti yu balik berbuka kat kampung ..*touching 2hari nak raya baru sampai kampung makkk oiiiii :'(
anak : hermmm ... okay, set (,') ..


psssttt ...so hari nih apa menu korang?? harrrr .. yuyu maybe hari nie masak hati lembu masak kicap kot .. teringin, lama dah tak makan hati lembu ...cecececeee .. siapa suka hati lembu? cuba kembangkan hidung cepattt ... huahuahauhaaa ... tak senonoh betui !!! okay babai ..mmuahh

09 July 2014

Aloorrrrr Kenapa Kamu Comei Sangat Hah !!!!

Penulis : Princes Yuyue Masa : 9:17 AM Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum .......
Gambar baby comel mampu untuk membahagiakan kita dan membuatkan kita tersenyum kan, yuyu berkali kali tengok gambar nih terasa tak bosan, tak jemu, bahkan rasa bahagia seperti ini semua baby yuyu auuu ..*nampak tak perasaan yuyu ketika nih? huahuahua ... harrrr comei comei kan budak kecik nih semua, gerammmmm rasa nak cubit cubit sampai tinggal kesan merah merah dekat semua tubuh badan dia .. kakakakakaa ..entah anak siapa lah nih, bila tengok terasa macam nak buat baby yuyu macam nih jugak ..alorrrrr mesti comei kan, excited kemainn lagi !!!
Kalau diizinkan Allah yuyu mengandung kan, yuyu akan tatap wajah wajah comei nih setiap hari ..uuweeee.. indah sungguh ciptaan Mu Ya Allah *____*
gambar baby comel Koleksi Gambar Baby yang Sangat Comel Sedang Tidur
comel je dia senyum masa tidur!
sleepbaby11 Koleksi Gambar Baby yang Sangat Comel Sedang Tidur
nyenyak betul dia tidur..
sleepbaby02 Koleksi Gambar Baby yang Sangat Comel Sedang Tidur
dalam ni pon slumber je dia tidur hehehe
sleepbaby01 Koleksi Gambar Baby yang Sangat Comel Sedang Tidur
siap mendagu tu tak tahan ~.~
sleep baby Koleksi Gambar Baby yang Sangat Comel Sedang Tidur
posing maut punya hehehe
cute baby Koleksi Gambar Baby yang Sangat Comel Sedang Tidur
burung hantu comel!
cute baby photo Koleksi Gambar Baby yang Sangat Comel Sedang Tidur
siap dah tergantung dah baby ni
cute babies Koleksi Gambar Baby yang Sangat Comel Sedang Tidur
comel je tidur berdua.. kembar ke ni?
bayi comel Koleksi Gambar Baby yang Sangat Comel Sedang Tidur
tersadai di tepi pantai hehehe
baby tidur Koleksi Gambar Baby yang Sangat Comel Sedang Tidur
comelllll~!
baby photo Koleksi Gambar Baby yang Sangat Comel Sedang Tidur
tenang je dia tidur
babies picture Koleksi Gambar Baby yang Sangat Comel Sedang Tidur
baby masuk baldi hehehe
sleeping baby Koleksi Gambar Baby yang Sangat Comel Sedang Tidur
baby blues
sleepbaby25 Koleksi Gambar Baby yang Sangat Comel Sedang Tidur
sleeping baby
sleepbaby24 Koleksi Gambar Baby yang Sangat Comel Sedang Tidur
tidur dalam sarang hehehe
sleepbaby23 Koleksi Gambar Baby yang Sangat Comel Sedang Tidur
perghhh comel!!!!
sleepbaby22 Koleksi Gambar Baby yang Sangat Comel Sedang Tidur
jangan cuba-cuba plak gantuk baby anda macam ni -.-
sleepbaby21 Koleksi Gambar Baby yang Sangat Comel Sedang Tidur
baby dalam pinggan haha
sleepbaby20 Koleksi Gambar Baby yang Sangat Comel Sedang Tidur
diorang memang suka main gantung-gantung baby macam ni ye
sleepbaby19 Koleksi Gambar Baby yang Sangat Comel Sedang Tidur
posing ala ikan duyung hehehe
sleepbaby18 Koleksi Gambar Baby yang Sangat Comel Sedang Tidur
rambut baby ni best hehehe
sleepbaby17 Koleksi Gambar Baby yang Sangat Comel Sedang Tidur
seronok je tidur kan hehehe
sleepbaby16 Koleksi Gambar Baby yang Sangat Comel Sedang Tidur
baby dalam kepompong hehehe
sleepbaby15 Koleksi Gambar Baby yang Sangat Comel Sedang Tidur
err tak patah riuk ke baby tu -.-
sleepbaby14 Koleksi Gambar Baby yang Sangat Comel Sedang Tidur
baby dalam bakul haha

08 July 2014

Giveaway Souvenir From Holland by Cherish Every Cherry

Penulis : Princes Yuyue Masa : 2:21 PM Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum ....

*klik banner untuk join* ;)

nak tahu hadiah misteri? haaarrr apa tunggu lagi korang klik lah banner atah tuh ..*_*  jom jom kita pakat join mana tahu bertuah ann ..peepppss T__T





GA Cik Anita saya nak MENANG BAJU FREE

Penulis : Princes Yuyue Masa : 1:04 PM Comments : 2 Labels :
Assalamualaikum ...

*klik banner untuk join* ;)

Rakan di tag : Syuhada
                 Ecah


Tamat : 14 Ogos 2014



07 July 2014

Salah Guna Pregnancy Test

Penulis : Princes Yuyue Masa : 1:43 PM Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum ....

Dari tadi lagi duduk godek godek blog busyuk nih tapi yuyu tak tahu nak update apa, tetiba hari nih idea menaip hilang ntah kemana .. sejak seminggu yang lepas terasa macam hidup nih tak tentu arah jea, kenapa? yuyu sendiri tak tahu kenapa .. mungkin yuyu masih mencari satu jawapan yang tepat kepada satu persoalan ..mungkin!!! okay kalau korang tengok tajuk entry pun korang dah boleh agak kan apa yang yuyu nak membebel dengan korang kan..kan..

yuyu pernah citer kan pasal problem yuyu pada entry lepas kalau korang belum baca cuba korang baca dulu, yuyu rasa buang masa kalau citer untuk kali kedua dekat sini ...hahahahaaa *peepppsss jangan marah haaa .. okay, masalah tuh masih belum settle kekadang yuyu rasa sangat stress ..kenapa yuyu tak pergi klinik untuk pastikan sekali lagi??? ntah laa, hati nih terasa berat sangat nak pergi jumpa doktor takut tak boleh terima jawapan doktor ... nak dijadikan cerita semalam yuyu ajak husben pergi watsons belikan pregnancy test, husben tak bagi yuyu test sendiri dia paksa yuyu pergi klinik tapi yuyu degil nak jugak test sendiri .. korang tahu kan perasaan yuyu macam mana?? *lap air mata ... yuyu tak sanggup nak terima jawapan doktor, yuyu rela test sendiri biar yuyu dulu yang tahu result nya .. *degil kan .. memang degil macam shinchan!!! huahuahuaa ..

harrr... pepagi yuyu bangun sebab nak sahur bukan nak test tuh ..hahahahaa, bangun bangun terus buang air kecil tak ingat langsung pasal misi yuyu semalam tuuu.. adehhh frust sangat, ketung ketang berperang dekat dapur akhirnya nya siap makan sahur dengan husben .. tetiba yuyu rasa macam nak try buat pregnancy test tuh, result?? hmmm... hampa sangat, macam tak percaya tapi yuyu redha maybe tak ada rezeki. datang opis terus tanya cik google tentang penggunaan prengnancy.*nampak sangat tak tahu kan ..hahahahahaa...olorrrrr yuyu first time pegang benda alah tuh memang arrr jakun sikit *_____*.

cari punya cari yuyu ada terbaca blog someone tuh, dia pernah mengalami situasi seperti yuyu .. dia kata waktu paling sesuai pada waktu pagi sebelum minum air supaya air kencing tu tak cair, kalau nak tahu respom yang sebenarnya. tapi kawan yuyu cakap tak ada kena mengenai dengan air kencing cair .. adehhh pening deng dibuatnya.. korang pernah alami tak situasi macam nih? *bagi orang dah kahwin saja T__T .. berusaha lagi , InsyaAllah ...

psst ... jawapan yang tepat pergi jumpa doktor!!! itu yang sebetulnya ..betul tak ?? hahahahaa

05 July 2014

Giveaway Simple-step by blog Rahsia Hati Huda

Penulis : Princes Yuyue Masa : 8:42 AM Comments : 1 Labels :
Assalamualaikum ...


*untuk join klik banner*

5/7/2014 - 1/8/2014
Berlangsung sepanjang bulan Ramadhan - Syawal ^^

Senarai Hadiah
Keychain comel X2 pemenang
Bookmark moustache X1 pemenang
Gelang DIY X1 pemenang
Bookmark DIY X1 pemenang
TO-FU OYAKO bookmarker X1 pemenang
Sheisheido mask (black)X1 pemenang
EXO ID CARD X3 pemenang

10 pemenang dicari
Hadiah akan berubah mengikut jumlah peserta  ^___^
Peserta mestilah melebihi 50 orang. Lebih lagi bagus. Kalau promote lagi cool


p/s- senarai peserta akan diupdate pada 1/8/2014,
     tarikh pengumuman pemenang akan diberitahu nanti.

04 July 2014

Giveaway teka wajah eda by blogger euruka seven

Penulis : Princes Yuyue Masa : 1:04 PM Comments : 1 Labels :
Assalamualaikum ....


*klik banner untuk join*

yahuuuu agak konpius jugak yuyu nak teka nih :) .. errmmm .. yuyu yakin yuyu pilih :
no 3

Antara Hadiah nya :
ablet nova 2 + Leather nova X1
voucher emas tajaan LUMIERE RM 500 X1
voucher emas tajaan TOMEI RM 200 X1
voucher ems tajaan GOLDHEART RM 200 X1
Voucher ems tjaan MY DIAMOND RM100 X1
gift voucher AEON RM20 X 2
gift voucher AEON RM10 X 1
dan....... banyak lagi, nak tahu apa lagi hadiahnya?? cuba klik gambar misteri tuh .. *__*

Ole-ole Kota Singa

Penulis : Princes Yuyue Masa : 12:50 PM Comments : 1 Labels :
Assalamualaikum .....


* klik banner untuk join *

Blogwalking Sempena RAMADHAN 1435H

Penulis : Princes Yuyue Masa : 12:37 PM Comments : 4 Labels :
Assalamualaikum ....


*klik banner untuk join*

Ihya' Ramadhan - Giveaway By Ummudd80

Penulis : Princes Yuyue Masa : 12:14 PM Comments : 20 Labels :
Assalamualaikum .....

*klik banner untuk join*

Hadiah yang menarik akan menanti korang... :)
1) Duit Raya bernilai RM50
2) Duit Raya bernilai RM30
3) Duit Raya bernilai RM20

Tarik Mula : 4 Julai 2014
Tarikh Tutup : 21 Julai 2014
Tarikh Keputusan : 25 Julai 2014

Secepat Itu Masa Berlaluuuuu ......

Penulis : Princes Yuyue Masa : 11:46 AM Comments : 2 Labels :
Assalamualaikum ....

Aiishhh sungguh tak sedar secepat itu masa berlalu kan, pejam celik pejam celik rupa rupanya sudah 5bulan 4hari yuyu bergelar seorang isteri kepada suami yuyu yang tercinta. kejap jea yuyu rasa banyak lagi benda yuyu kena belajar untuk menjadi isteri yang terbaik untuk suami, menjadi anak yang solehah kepada mak abah yuyu, menjadi menantu kesayangan kepada mertua.. ceh!ceh!ceh!! sekarang pun diorang sayang dengan yuyu .. hekhekhek . dalam masa 5bulan 4hari nih bermacam macam yang sudah yuyu lalui manis, pahit, tawar, masin semua rasa yuyu pernah lalui tapi yuyu menjadikan semua tuh kenangan yang terindah  dalam diari kehidupan yuyu ... dalam rumahtangga nih tak lari daripada pergaduhan kan, so sikap bertolak ansur mesti ada dalam sesebuah rumahtangga. bukan setakat gaduh, menangis dah selalu yuyu lalui, merajuk tak payah cakap arrr setiap minggu ehh .. hahahahhaaa.. semua tuh membuatkan yuyu dengan suami lebih mengenali satu sama lain walaupun 11tahun kami berkawan dan couple selama 2 tahun banyak benda kami tak tahu sikap masing masing... bahkan mengeratkan lagi hubungan kasih sayang kami berdua, yuyu berasa sungguh bersyukur kerana Allah memberi jodoh nih kepada yuyu..Alhamdulillah ..

Dalam yuyu mengenali suami yuyu, dia tak pernah meninggi suara dengan yuyu tengking jauh sekali. . dari dulu sampai sekarang dia tak pernah berubah, dia memang manja yang teramat dengan yuyu dan caring sangat sangat.. banyak benda yang kami nak capai tapi belum diberi rezeki lagi, kalau pasal anak tuh suami yuyu tak pernah menekankan hal nih kepada yuyu.. dia sentiasa mengingatkan pada yuyu kita mampu berusaha rezeki tuh Allah yang tentukan, jangan pernah mengeluh dengan apa yang Allah rancangkan kepada kita .. terima kasih hubby sebab selalu memberi kata kata semangat pada sayang disaat sayang perlukan kekuatan ....

:: semoga hubungan kita kekal hingga ke Jannah, susah senang kita lalui bersama ... Rinduuu dan Sayang hubby sampai syurga !!!! mmuuuahhh

03 July 2014

Kelebihan Makan Sahur ..

Penulis : Princes Yuyue Masa : 4:01 PM Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum.

semalam, malam kedua yuyu pergi terawih, aiippp mana lagi tiga malam tuh ?*jari dongak dagu mata keatas . hihihi.. bukan yuyu sengaja taw tak pergi terawih tapi yuyu ada masalah yang tak dapat dielakkan... sedih sangat :( Okay surau yang yuyu pergi tuh ada tazkirah pendek selepas solat isyak dan sebelum solat terawih. semalam tazkirah tentang kelebihan makan sahur .. siapa yang liat nak bangun sahur tuh cuba baca entry yang tak seberapa nih sampai habis ye, konpem start pagi esok korang bangun sahur ..hohohohoo

Perbezaan diantara puasa yang kita lakukan dengan yang dilakukan oleh Ahlul Kitab ( Yahudi & Nasarani) adalah terletak didalam pengambilan makan Sahur yang mana mereka tidak lakukan makan sahur.
YaAllah betapa besarnya kurniaan Allah ke atas kita sehingga makanan yang kita ambil diwaktu sahur untuk berpuasa pun diberi ganjaran. siapa tak rebut ganjaran tuh rugi yang teramat, bukan susah pun bangun makan jea.. tak perlu nak makan yang heavy sangat sekurang kurangnya korang amik segelas air pastu kurma tuh dah memadai. ramai orang yang terlepas daripada ganjaran nih disebabkan kemalasan semata mata !!!

okay waktu yang paling sesuai makan sahur ialah 2 jam sebelum azan subuh, ada orang sebelum tidur makan kenyang kenyang pastu pergi tidur. mereka menganggapkan itu adalah makan sahur, begitu banyak berkat mereka dirugikan !!! Setengah ulama mengatakan bahawa waktu sahur bermula selepas sebahagian daripada malam berlalu (mirqat). Pengarang Kasy-Syaff ( Zamakhsyari) telah membahagikan malam kepada enam bahagian, menunjukkan bahagian yang terakhir adalah waktu sahur. Jadi apabila malam yakni setelah matahari terbenam sehingga Subuh mengambil masa 12 jam, maka 2 jam yang terakhir adalah waktu yang tepat untuk bersahur. Mengambil makanan pada waktu yang paling lewat terlebih besar ganjarannya daripada pada awal waktu dengan syarat tidak ada keraguan bahawa makanan sahur telah diambil sebelum Subuh.

Beberapa Keberkatan Dalam Makan Sahur

1. Dengan bersahur,kita ikut sunnah Nabi.
2. Melalui bersahur kita membezakan diri kita dengan cara ahlul-kitab dan umat-umat yang lain.
3. Sahur akan menambah kekuatan untuk beribadat.
4, Bersahur akan meningkatkan keikhlasan dalam beribadat.
5. Bersahur menolong menghilangkan perasaan marah yang diakibatkan oleh lapar.
6. Pada waktu bersahur adalah waktu yang dimakbulkan doa.
7. Pada waktu sahur seorang itu dapat peluang untuk mengingati Allah dengan cara       berzikir dan berdoa menadah tangan kepada Allah.


pssttt ..kalau ada tambahan sila share yea, semoga kita sama sama mendapat ganjaran daripadaNya ..okaylah yuyu berundur dulu untuk hari ini, selamat berbuka puasa untuk korang semua... mmuahhh .. jangan lupa terawih yehh .. aahhakk ;)

Elak Beri Anak Nama-Nama Ini

Penulis : Princes Yuyue Masa : 1:43 PM Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum ...

haiii selamat tengah hari korang, buat apa tuh? aiippp mesti lah korang tengah baca entry yuyu nih kan *terlebih perasan T__T .. macam mana puasa okay? tak rasa penat kan? good .. hihihihi .. harrr kalau bosan tuh apa kata korang godek godek menu untuk berbuka puasa nanti, belajar belajar lah masak menu lain sikit dari biasa dalam bulan puasa nih ehh baru rasa havoc kan ..hohohohoo .. eh eh eh yuyu dah tersasar dari tajuk utama lah, okay berbalik kepada tajuk tuh .

jalan jalan sana sini yuyu terjumpa dekat blog someone nih entry post dia "Elak Beri Anak Nama Nama Ini" cupppp mesti korang cakap yuyu terexcited nak cari nama baby kan? bukan ehhh ..Oooppss sori ehh yuyu salah sangka arr dekat korang, hihihihi ...

TENTU kita nak bagi nama anak kita yang elok elok bukan? yang diberi maksud baik baik kan .. Telah terbukti bahawa nama amat penting dalam memain peranan terhadap diri seseorang individu/insan.Dalam program Tanyalah Ustaz, di TV9 * yuyu tak sure bila siaran rancangan nih -,- sebab yuyu copy dari blog someone, maybe zaman berzaman dulu kot ..Ustaz Sharhan Shafie seorang pengamal perubatan Islam menyatakan nama-nama berikut merupakan antara nama-nama anak Jin.Walaupun sebutan nama-nama berkenaan sedap didengar dan maknanya elok, menurut pengalaman beliau yang banyak mengubat pesakit-pesakit berkaitan sihir dan gangguan makhluk halus, nama-nama ini boleh mendatangkan penyakit misteri kepada seseorang.Eloklah TIDAK mengambil nama-nama di bawah ini untuk dinamakan pada anak-anak :
1. Balqis
2. Qistina/Kistina
3. Najwa
4. Zaquan/Zakuan
5. Batrisya
6. Erisya
Peringatan dari Ustaz Sharhan Shafie, kepada mereka-mereka yang mempunyai nama-nama seperti di atas TIDAK perlu untuk menukarkan nama tetapi cukuplah dengan menukar nama panggilan. Sebagai contoh, kalau nama NUR NAJWA. Kalau sebelum ini nama panggilan adalah Najwa, elok ditukarkan kepada Nur saja.Sesungguhnya segala macam penyakit sama ada sakit biasa atau misteri, semuanya datang dari Allah SWT. Bukan dari nama seseorang, semuanya ketentuan-Nya jua. Cuma apa yang Ustaz Sharhan mahu sampaikan ialah dia selalu jumpa kes-kes pesakit yang datang untuk buat rawatan, pesakit itu namanya sama seperti nama-nama anak jin di atas. Sebab itulah dia menasihatkan kalau boleh elakkan memberi nama anak seperti nama anak yang selalu dipakai jin, walaupun tidaklah salah apatah lagi berdosa memakai nama tersebut.
okay... selamat beramal. .babai =)


Ramadhan Giveaway By Miss Cadburry

Penulis : Princes Yuyue Masa : 10:48 AM Comments : 1 Labels :
Assalamualaikum .........



Klik SINI untuk join

Hadiah : 

First place [ random ]
Novel RM50x2

Second place [ random ]
Novelx1

Random.org
Novelx2++

Ramadan Giveaway by WeLoveSusuIbu (Pengedar Shaklee Paling Popular)

Penulis : Princes Yuyue Masa : 10:14 AM Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum ...

*Klik banner kalau rasa nak menyertai Giveaway ni*


Apa Hadiah-hadiahnya?
1-Tempat Pertama: Voucher Tunai Zalora RM150
2-Tempat Kedua: Duit Raya RM40
3-Tempat Ketiga: Duit Raya RM20


Tarikh Giveaway:
29 Jun hingga 18 Julai 2014

*Pemenang-pemenang akan diumumkan pada 21 Julai 201*

GIVEAWAY DUIT RAYA GEMPAK 2014 BY AINAA ROSEBERRY

Penulis : Princes Yuyue Masa : 9:51 AM Comments : 5 Labels :


Click Banner Untuk Join!

GIVEAWAY DUIT RAYA GEMPAK 2014 | AINAA ROSEBERRY | Giveaway ini
dianjurkan oleh Ainaa
Roseberry
dengan kerjasama Mawar
Khayalan
 
dan  Fero
Music
. Malah juga di sponsor oleh beberapa blogger yang
terkemuka seperti:
















Giveaway ini akan berlangsung dari 2
Julai 2014
(Rabu)
hingga 20
Julai 2014
(Ahad).
Pemenang akan diumumkan 3 hari selepas GA
ini tamat iaitu pada 23 Julai 2014.

Rezeki Susah Nak Masuk ??

Penulis : Princes Yuyue Masa : 9:27 AM Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum ...

peepppss ... alhamdulillah hari nie masuk hari ke lima kita umat islam berpuasa, semoga Allah panjangkan umur dan memberi kesihatan yang baik kepada kita untuk beribadat kepadaNya ..InsyaAllah .. ada orang tak puasa ker? hmmm... okay okay yuyu asyik tanya soalan sama jea kan, eh? berbalik kepada tajuk kat atah tuh *sambil dongak atas -..- harrrr... korang rezeki nih bukan sahaja dalam bentuk wang tapi kebahagian jugak adalah rezeki, peluang sambung study pun rezeki taw ..peluang kerja, anak, jodoh semua tuh rezeki.. so, bersyukur lah dengan apa yang kita perolehi setiap hari *______*

Antara sebab mengapa REZEKI SUSAH NAK MASUK ::
1. Gemar mengungkit-ungkit pemberian
2. Asyik mencanang perihal duit yg tidak cukup untuk urusan itu dan ini.
3. Berkira untuk bersedekah walaupun seringgit
4. Berkira untuk membantu memudahkan hal yg baik
5. Riak bila bersedekah
6. Banyak berbuat maksiat/kemungkaran
7. Tidak/kurang beristighfar
8. Tidak bersyukur/banyak mengeluh
Ada juga yang berbuat kemungkaran tetapi tetap memperoleh rezeki yang melimpah ruah. Tapi ketahuilah itu nikmat yang paling azab di kemudian hari dan ia dipanggil 'istidraj'. wallahua'lam.


Segmen : Cik akak mencari bloglist julai 2014

Penulis : Princes Yuyue Masa : 9:16 AM Comments : 13 Labels :
Assalamualaikum ....


klik banner untuk join

Tamat :: 20 Julai 2014

Ketuk-Ketuk Aidilfitri Giveaways by D'nialicious Cakehouse

Penulis : Princes Yuyue Masa : 8:51 AM Comments : 1 Labels :
Assalamualaikum ......................


klik banner untuk join

Tamat : 7 julai 2014