31 December 2014

Kenangan Manis Ditahun 2014

Penulis : Princes Yuyue Masa : 3:01 PM Comments : 0 Labels :


Assalamualaikum....

Hari nih 31.12.2014, ya begitu pantas masa berlalu meninggalkan kita tanpa kita sedari .. semakin hari semakin banyak perkara yang kita tak duga berlaku pada negara kita, negeri kita, kampung kita, keluarga kita dan jugak pada diri kita ..hurmmm .. bila difikir balik sejauh mana amalan kita pada pencipta setakat hari ini?? adakah kita sempat merasakan suasana tahun baru untuk esok hari ..?? semoga yuyu dan semua yang baca blog yuyu nih dipanjangkan umur agar kita dapat melakukan kebaikan dan perbanyakkan amalan kita untuk hari esok, masyaAllah tak sanggup nak hadapi semua nih namun kita tak boleh lari dari semua nih kerana dunia nih hanyalah sementara akhirat adalah tempat yang kekal abadi ..>_<

Okay tak nak touching untuk beberapa minit nih, heeee .. tahun nih banyak sangat kenangan manis dan pahit dalam hidup yuyu, dan tak sangka jugak yuyu dah bergelar seorang isteri pada tahun nih ..YaAllah tak rancang apa apa pun namun bila Allah sudah tetap kan jodoh kita bila dan dengan siapa walau sesaat pun ia nya akan berlaku jugak kan ..syukur alhamdulillah ..!!! Pada awal bulan februari 2014 yuyu dah sah menjadi isteri kepada incik suami yuyu sekarang, jodoh yuyu adalah kawan sekolah yuyu masa form three taw dulu dulu kami memang nyaris nyaris terjebak dengan 'cinta monyet' tetapi itu lah Allah telah aturkan semuanya dengan baik .. walaupun kami berpisah dan tak pernah contact selepas form six kami berjumpa kembali pada tahun 2011, semuanya Allah yang aturkan .*_*

Pada tahun nih jugak first time yuyu naik flight taw, hahahahahaa.. agak kelakar kan bagi korang tapi bagi yuyu itu adalah rezeki Allah bagi, yuyu bersyukur sesangat sebab yuyu berpeluang merasa macam mana keadaan berada di atas awan masih ramai orang yang teringin nak naik tapi tak mampu kan, tak apa yang belum naik tuh korang jangan sedih yerr suatu hari nanti korang akan rasai ..percayalah !!! kenangan kami sekeluarga pergi bercuti di Langkawi adalah perkara yang selalu kami tunggu tunggu setiap tahun, alhamdulillah tahun nih Allah memberi rezeki kepada kami adik beradik membawa mak abah kami pergi bercuti .. sebak rasa bila dapat tengok kegembiraan mak abah kami saat tuh, tak ada yang membuat kan yuyu gembira melainkan melihat orang yang yuyu sangat gembira ..

Pada tahun nih jugak yuyu mula join bisnes Phytosciences, bisnes yang telah membantu kewangan yuyu setiap hari .. dulu sebelum join bisnes nih masalah kewangan tuh ada lah sikit yuyu terpaksa tunggu gaji hakiki dihujung bulan tapi dengan bisnes yuyu sekarang dapat income setiap hari sikit atau banyak itu tak penting yang penting HALAL .. walaupun masa rehat yuyu dah tak seperti dulu namun yuyu tak menyesal pun, kalau kita nak berjaya mestilah kita lalui masa masa getir kan masa yang banyak onak duri ..alhamdulillah husben yuyu sentiasa ada disamping yuyu, dia faham keadaan yuyu sekiranya yuyu terpaksa keluar malam .. sebelum yuyu pergi yuyu akan ajak dia sekali kalau dia tak dapat join baru yuyu minta keizinan pergi sendiri, setiap kali yuyu keluar jumpa prospek time weekend husden lah selalu teman yuyu ..-___-

Tahun nih jugak Allah menganugerahkan yuyu seorang anak sedara perempuan, memang bukan anak yuyu tapi yuyu rasa happy dapat menumpang kasih dengan baby kakak yuyu, yuyu dah lama teringin nak baby perempuan tak kisah lah baby kakak ke baby abang ke yang penting perempuan (,'') .. buat masa sekarang yuyu belum diberi peluang untuk merasai semua tuh, ada jugak lah rasa sedih tipu lah kalau yuyu cakap tak sedih kan ..tapi yuyu redha semua nih mesti ada hikmah ..Allah telah rancang yang terbaik untuk yuyu dan husben, InsyaAllah 2015 ada berita gembira untuk kami siapa tahu kan?? korang doakan untuk yuyu yeee ..hihihii

Exceli banyak lagi kenangan manis yuyu nak kongsi kan, tapi masa tak mengizinkan lah kerja yuyu masih bertimbun nak kena siapkan sebelum balik hari nih esok kan cuti horeyyyy !!!! Okay lah korang harap korang tak boring lah baca cerita yuyu nih almaklum lah panjang berjela jela.. mesti korang pun banyak kenangan sweet tahun nih kan?? sharing lah nga yuyu ehh, pasal kenangan pahit yuh nanti yuyu update lain entry yee ..take care !! babai




30 December 2014

YaAllah Sungguh Hebat KuasaMu ..!!!

Penulis : Princes Yuyue Masa : 4:07 PM Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum...

Rinduuu nak update blog setiap hari macam dulu dulu namun semua tuh tak mungkin terjadi dek kesibukan yuyu sekarang, tak update blog tak semestinya yuyu tak jenguh blog korang ehh ..yuyu setiap hari on blog cuma tak update jerr, sekarang bizi sesangat dengan kerja hakiki dengan bisnes lagi alhamdulillah rezeki dari Allah S.W.T yuyu tak pernah merungut banyak atau sikit rezeki itu ..syukurrr !!! *-*

Korang apa citer sekarang??? mesti korang tengah emosi ann pasal banjir yang menimpa pantai timur, yuyu lagi lah teremosi taw Kelantan negeri tumpahnya darahku, huwaaaa gituuu .. Alhamdulillah kampung yuyu tak naik air cuma line telefon dan elektrik terputus jerr, sampai ke hari nih sudah 7hari kampung yuyu terputus bekalan elektrik ..YaAllah 24hb baru baru nih yuyu bangun pepagi call adik kat kampung tak dapat, cuba call abah pulak tak boleh jugak masa tuh yuyu sedih sangat rasa macam hilang segala galanya .. setiap setengah jam yuyu cuba call diorang setiap hari sehingga hari ke4, rupa rupanya line telefon tak ada itu pun adik yuyu keluar bandar Machang baru dapat call yuyu...

Bukan apa, yuyu takut sangat rumah yuyu naik air.. iyaa seumur hidup yuyu rumah yuyu tak pernah naik air time musim tengkujuh, disebabkan tempat yang tak pernah banjir tahun nih banjir teruk membuatkan hati yuyu tak tenteram memikirkan keluarga yuyu kat kampung dengan keadaan tak dapat hubungi kan.. macam mana keadaan mak,abah,adik yuyu tuh makan minum tidur semua kan, setiap kali tengok keadaan mereka yang terlibat banjir mata nih terus mengenang air mata >_<

Saat tuh yuyu rasa nak balik kampung tengok mereka, tapi yuyu tak boleh nak pentingkan diri sendiri jugak sebab banyak jalan tutup sebab banjir.. nanti tak pasal pasal yuyu pulak menyusahkan keluarga yuyu T_T

tengok stadium Muhammad Kelantan :'(

YaAllah .....tinggal bumbung aja, yang nih yuyu tak sure real atau edit



Sekolah Kuala Krai ,Subhanallah

Ingat lah semua nih hanyalah sementara, ini satu peringatan dari Nya


Alhamdulillah sekarang air semakin surut, namun bila yuyu tengok keadaan rumah mereka termenung sekejap, kelu untuk berkata kata hanya boleh ucap Subhanallah Allahuakbar !!!! Yuyu harap mereka semua tabah dengan ujian nih, mungkin ada hikmah apa yang berlaku, mari lah sama sama kita muhasabah diri kita macam mana hubungan kita dengan Allah, hubungan kita dengan sesama manusia .. -_-



22 December 2014

Coaching, Sharing, Meletuppp, Kebabomm !!!

Penulis : Princes Yuyue Masa : 11:07 AM Comments : 1 Labels :
Assalamualaikum....

Semalam hari minggu an apa aktiviti korang? pergi dating yerrr, alahaiii best nyaa swettt gitu ..wakaakaa ..yuyu dah lama tak date dengan boypren yuyu kat tepi tasik, rinduuu rasanya .hukhukhuk

Bukan apa jadual yuyu padat sangat sangat weekend nih, biar lah bersusah sekarang nanti yuyu dah boleh bersenang lenang ..InsyaAllah jika kita berusaha pasti rezeki menyebelahi kita kan .. tinggal seminggu lebih jea lagi nak masuk tahun 2015 macam mana lah keadaan ekonomi tahun tuh kan?? korang boleh bayang kan tak macam mana, hmmm ... dengan GST lagi , aduhhhhh aduhhhh

Tapi yuyu dah ambil langkah terbaik untuk mengatasi masalah kewangan nih, alhamdulillah dengan bisnes yuyu sekarang yuyu yakin yuyu dapat mengatasi masalah kewangan tahun 2015 ..InsyaAllah. korang masih tercari cari lubang lubang side income kerr ..meh join bisnes Phytosciences, PERCAYA pada rezeki kerana rezeki datang nya dari Allah bukan dari manusia, so apa nak takut kan  .!!!..

Exceli yuyu nak citer pasal aktiviti yuyu semalam, yuyu and the team kumpul reramai untuk tambah lagi ilmu pasal bisnes nih .. inilah kekuatan team kami, kami tak loket dengan ilmu yang kami ada .. jika kita sharing dengan orang ilmu kita semakin bertambah, jangan sesekali kedekut ilmu ada pada kita yea ..hikhikih ..





tekun sungguh bakal jutawan muda nih kan .. *_*

sharing sudah, so time untuk makan lah pulak ..nyumm nyumm 


satu team, satu keluarga ... mereka semua sporting habis !!!! terbaikkkk

so, korang dah terbuka hati nak join kami ?? cepat wasap terus yuyu 011.2130.6045



16 December 2014

Tahniah Bisnes Partner !!! Income 3Minggu

Penulis : Princes Yuyue Masa : 10:17 AM Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum ....




Tahniah abg Aleemleader RichM5 di Melaka.. Baru sahaja bermula 3 minggu income sudah RM14k, tunjuk plan sekali sahaja sekarang hari hari geli geli dapat bonus..
"Plan sangat mudah dan bonus paling besar di dunia" katanya

Kini beliau sudah buktikan, orang baru bukan alasan tak boleh dapat income puluh ribu macam orang lama.. Beza cuma banyak atau sikit sahaja usaha kita..
Untuk ketahui lebih lanjut bisnes online ini boleh komen bawah atau wasap yuyu terusss 011.2130.6045

15 December 2014

#Bincang Jutawan Cyberjaya

Penulis : Princes Yuyue Masa : 4:40 PM Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum ....

Cerita kelmarin hari nih baru sempat nak update, alahaiii memang sekarang masa begitu terhad alhamdulillah yuyu masih boleh membahagikan masa dengan baik ..syukur !!! Serius yuyu cakap yuyu tak pernah rasa sebahagia nih bila join satu satu bisnes taw, ntah kenapa sejak yuyu join bisnes nih yuyu banyak muhasabah diri nih ..

Satu jea yuyu nak cakap dengan korang, bila kita buat sesuatu perkara kita jangan terlalu pikir UNTUNG semata mata, perlu ingat kita telah diberi amanah untuk bantu rangkaian kita supaya downline kita sama sama rasai kesenangan seperti kita kecapi sekarang!!!



 Team AizuLynda .. kami seperti keluarga !!! *_*






Testimoni salah sorang bizpartner yuyu consume DS + Snowphyll turun berat badan sebanyak 10kg dalam masa 3bulan ..wouuuuu



kita sebaya katanya... boleh percaya ker?? :))





Banyak ilmu yang yuyu dapat setiap kali join, dah laa free jea rugi sesangat kalau tak join ann .. daripada buang masa time weekend tuh lebih baik pergi cari ilmu kan ...betul tak?? -_-' 

Korang nak join?? jangan takut untuk menerima semua nih dalam hidup korang,percayalah bila korang join korang rasai sendiri apa yang yuyu rasa .. yang penting ubah niat korang dulu ..!!!









Kejayaan Anda Bermula Disini .

Penulis : Princes Yuyue Masa : 1:05 PM Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum ....



**************************************
SILVER, GOLD, ATAU MOBILE
***************************************
BUAT LAH PILIHAN BIJAK YANG BOLEH MENGUBAH HIDUP ANDA

ANDA NAK INCOME BIASA2,AMBIL LAH SILVER, 
ANDA NAK INCOME LUAR BIASA, AMBIL LAH GOLD
ANDA NAK INCOME DI LUAR JANGKA, AMBIL MOBILE

jangan tunggu lagi,
cepat2 buat pilihan
jom ubah hidup anda

SIHAT, BERJAYA, BAHAGIA DENGAN ‪#‎PHYTOSCIENCE‬
comment yep... or whatsap 011.2130.6045

09 December 2014

Phytoscience Siapa Masih Ragu-Ragu??

Penulis : Princes Yuyue Masa : 11:28 AM Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum...

Dulu... pernah jadi cerita hot pasal bisnes nih, halal ke tak halal .. exceli bisnes nih memang HALAL .. mean bukan sebab yuyu salah sorang bisnes partner tapi memang dah terbukti bisnes nih HALAL .!!! Alhamdulillah income yuyu dan semua team kami dalam bisnes nih meletupp dan memberangsangkan!!! tahniah Team AizuLynda *_*

BACA DAN FAHAMKAN :) 

Okay, nie ringkasan point dari blog someone
  • Produk MLM ini mestilah dibeli dengan tujuan yang sebenarnya.
  • Produk bukan EMAS atau PERAK.
  • Komisyen yang diberikan kepada ahli untuk setiap penjual dan ahli bawahannya mestilah jelas.
  • Keuntungan dan komisyen bukan berdasarkan "kepala" atau ahli yang ditaja.
  • Tidak diwajibkan bagi si ahli membuat belian sendiri dalam jumlah tertentu.
  • Setiap upline atau orang sebelah atas mestilah menaruh usaha atas jualan orang bawahannya.
  • Tidak menggunakan SKIM PIRAMID iaitu "siapa masuk dulu akan untung selamanya".
  • Mempersembahkan sistem komisyen dan bonus yang telus dan boleh difahami.
  • Menstruktur plan pemasaran diantara ahli dan orang bawahannya secara musyarakah

Dari hukum syarak biz ini adalah HALAL. Produk nie dibeli dengan tujuan yang jelas,  DSC nie baik untuk kesihatan luaran dan dalaman. 

DSC ini jugak bukan emas atau perak. Ia adalah sejenis supplement sesuai untuk semua peringkat umur. 

Komisyen yang kita dapat juga jelas dari mana datang nya, iaitu apabila ada seseorang yang join dibawah kita, kita akan dapat bonus penaja sebanyak RM100, upah pembelian DOUBLE STEMCELL yang downline kita beli.

Keuntungan yang kita dapat juga tak berdasarkan kepala atau ahli yang ditaja. dalam biz nie, ia berdasarkan nilai produk yang berjaya dijual. Ia perlu bagi membuktikan ianya perniagaan penjualan produk dan perkhidmatan, bukan MAINAN WANG (money game), MEANS, semakin ramai yang join under kita, beli produk, semakin banyak income yang kita boleh dapat, ATAS USAHA SENDIRI.

Tak wajib beli dalam jumlah tertentu. Dalam biz nie, syarat keahlian, hanya bayar RM270 untuk seumur hidup. Tiada syarat atau paksaan yang dikenakan kepada ahli untuk membuat pembelian. Nak beli pun boleh, taknak beli pun takpe.

Upline mesti taruh usaha atas jualan orang bawahannya. macam adakan perjumpaan ke, taklimat, etc. macam sekarang mudah, FACEBOOK. kita boleh add dan kenal downline kita. Guide juga diberikan kepada downline.

Tak guna sistem piramid. kalau tengok, carta je macam piramid. tapi biz nie totally tak guna prinsip dan sistem tersebut. Siapa usaha dia dapat. kalau kata kita downline, lagi aktif berbanding kita punya upline, inshaAllah income kita boleh lagi banyak berbanding dorang. ingat, biz nie bukan biz MLM yang mengkayakan orang atas. sapa usaha lebih, dia yang dapat lebih. tak kira upline ke downline.

Mempersembah sistem komisyen yang telus dan mudah difahami. Sponsor bonus, RM100 untuk setiap yang join bawah kita dan produk yang dijual.

Menstruktur marketing plan diantara ahli dan downline nya secara musyarakah iaitu perkongsian untung rugi based on modal masing-masing. Kalau downline tak boleh cari kaki, upline boleh tolong carikan.

.InshaAllah. income yang kita dapat tu, atas HASIL USAHA KITA SENDIRI. BUKAN UNTUNG ATAS ANGIN semata-mata.

.FOR THOSE YANG BERMINAT NAK TAHU DENGAN LEBIH LANJUT, DAN YANG NAK JOIN, CEPAT CEPAT PM/WHATSAPP YUYU DI 011.2130.6045 InshaAllah yuyu akan bantu anda! sama-ii usaha, sama sama berjaya ;)

MLM / Networking Menipu?? But Not MVM ..!!!

Penulis : Princes Yuyue Masa : 10:49 AM Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum ...

kalau org kata MLM/Networking menipu,balas balik gini
Jendol : Aku tak suka MLM..piramid..untungkan org atas je..tipu je lebih.
Amin : Kalu gitu ko jangan keja la.
Jendol : Nape plak??
Amin : ko dalam dunia MLM la tu..
Jendol : Mana ada MLM dalam makan gaji.
Amin : Ko jawab soalan aku. Tokey ko brape org?
Jendol : Tokey aku satu orang la.
Amin : Manager?
Jendol : Ada 3 org..department berbeza.
Amin: Supervisor??
Jendol : Ada ramai gak.. dlm 10-20 org..
Amin : Pekerja macam ko?
Jendol : Ada dalam 200 org.
Amin : dah tu ko dah boleh fikir??
Jendol : ????? (Hati bengkek jer)..Perbualan terhenti seketika..
Amin : kat kilang ko sapa gaji paling besar?
Jendol : Manager la..
Amin : Ko rasa paling kaya sapa?
Jendol : Tokey kilang la.
Amin : Ko kerja kat situ boleh kaya macam tokey kilang tu?
Jendol : tak boleh la.
Amin : Itu bezanya dengan bisnes MLMnetworking..
Sapa rajin dia la kaya. Kalu aku upline ko pun tapi malas buat kerja dan ko buat kerja sungguh2..
ko la byk duit berbanding aku.Lagi satu ko kna faham. MLM tu MultilevelMarketing. Ia konsep perniagaan yang diiktiraf seluruh dunia.
Ramai orang biasa jd luar biasa sbb bljr untuk berubah bukan asyik kondem dan beri alasan.
MLM tak tipu org,.. Yang tipu org dan buat ramai negatif tentang MLM adalah org yang x bertanggungjawab dan pentingkn diri sendiri.MLM konvensional x boleh buat org biasa jd kaya dan berjaya.
MLM networking kini sebaliknya. Lainkali belajar ilmunya sblum kondem mcm2 sbb yg rugi nnt diri ko sendiri..
Moralnya:Belajar dan cari ilmu bru cakap.
Cakap takde ilmu ibarat tin kosong. Bila diketuk bunyi je lebih tapi isi tarak..Langsung xleh pakai.
jangan terasa...just sharing2

p/s: berminat nak ubah kehidupan anda sekarang?? meh wasap yuyu 011.2130.6045

08 December 2014

Bukti ...!!! Student Boleh, ANDA ???

Penulis : Princes Yuyue Masa : 11:11 AM Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum....

Monday, monday, monday ..memang hari bluesss sedunia ke?? hihihihiii .. rasa lama tak update pasal bisnes yuyu ann, uhhhh yuyu bukan slow buat bisnes nih tapi disebabkan terlalu ohsemm mendapat sambutan dekat IG dan FB sampai tak sempat nak post dekat BLOG ..*__* korang nak tahu tak gara gara buat bisnes nih semua masalah yang yuyu duk pikir setiap hari sebelum tidur lenyap tetiba !!! apakah itu ??? masalah kewangan lah apa lagi kan?? setiap pagi sentiasa senyum, income hari hari masuk beb ..wakakakakkkaa

Okay nih yuyu nak tayang kat korang bukti student 17tahun dapat mock cheque hari tuuu ,YaAllah yuyu bangga sangat dengan kejayaan bisnes partner yuyu nih ..TAHNIAH ZAFIRAH, adik nih pun blogger taw .. mesti dah ada yang follow dia annn -_-'


masih tak percaya?? alorrrr rugi ahh korang asyik tengok income orang jerrr, tak teringin ke nak rasa income kepuk kepuk setiap hari ?? aiisshh ... meh meh risik risik pasal bisnes nih dengan yuyu, takde caj pun free jer ilmu nih ..hekhekhek

p/s: siapa orang Jitra,Kedah ??? 10.12.14 pukul 8pm ada sesi Cerita Jutawan tau, leader yuyu turun sana, siapa nak join wasap yuyu yerr 011.2130.6045 ..

:: Tepuk dada tanya imam !!! Good Luck, babai


28 November 2014

Produk Kecantikan Clarissa ..!!!

Penulis : Princes Yuyue Masa : 12:00 PM Comments : 1 Labels :
Assalamualaikum ....

Haiii korang siapa dekat sini memang ada masalah kulit muka?? Berjerawat?? Parut jerawat?? Muka kering dan sensitif?? harrrr meh sini dekat dekat yuyu nak share dengan korang satu produk nih produk yang terbaru, terhangat dan masih panas panas dipasaran ..InsyaAllah produk nih membantu masalah kulit muka korang yang bermasalah tuh yang yuyu terangkan dekat atas ..

nih produk nyaa ...


Produk kecantikan clarissa ini adalah kombinasi sempurna untuk penjagaan kulit sepertimana mereka yang telah memakai produk ini ianya sangat berkesan kepada kulit mereka. 



Antara kandungan yang terdapat dalam produk ini adalah:-

-Dua stemcell iaitu apple stemcell dan anggur stemcell.
-Vitamin C
-Butylene Glycol
-Cocos Nucifera
-Glycerin Stearate
-Seed & Root Extract
-Chammomile
-Caffeine
-Sodium Laureth-Sulfate


Antara kelebihan yang terdapat pada produk ini adalah:-

1Merawat jeragat dan jerawat
2. Merawat bintik-bintik hitam
3. Mengecilkan liang pori
4. Mencerahkan kulit tanpa kesan sampingan
5. Mengurangkan lingkarang gelap bawah mata.
6. Mengurangkan kedutan
7. Melambatkan pembentukan garis-garis halus di muka
8. Merawat luka jerawat
9. Memudarkan parut
10. Mencegah kesan buruk sinar uv
11. Menglowingkan kulit muka
12. Anti penuaan dan anti kedutan
13. Wajah lebih segar berseri
14. Memulihkan kulit rosak berparut dan kusam

Caranya memakainya :-


  1. Cuci muka menggunakan Face Wash Clarissa.
  2. Lap muka dengan kain bersih.
  3. Sapu sedikit sahaja serum pada muka.
  4. Selepas sapu serum,boleh pakai krim siang/malam atau make up base seperti biasa.
  5. Siap!




HARGA ??? SANGAT SANGAT BERPATUTAN  RM139.00 (SM) / RM149.00(SS) *dua produk dalam satu harga!!!!!!!!

Ada yang ingin mendapatkannya??? Boleh wasap yuyu 011.2130.6045

26 November 2014

Permasalah Dialami Setiap Bulan ...

Penulis : Princes Yuyue Masa : 12:40 PM Comments : 3 Labels :
Assalamualaikum.....

Hari nih rasa badan lemah lagi tapi kurang sikit dari semalam, ntah kenapa kepala rasa sakit tapi tak pening ..*pelik .. kalau yuyu tak sihat mesti husband ikut sama tak sihat, hari nih husband amik MC sebab tak larat sangat yuyu macam biasa lah still kerja walaupun badan rasa macam nak rebah ..aiishh semalam nak jugak pergi klinik, masalah nya time waktu malam demam okay pulak tiba waktu siang mula lah badan rasa lemau ..

Mungkin penat balik kampung ahad hari tuh belum hilang kot, mungkin jugak nak period sebab perut yuyu kelmarin rasa macam senggugut tak lama kejap jerr pastuh yang pelik tekak loya tapi tak muntah .. kalau nak ikut kan date period yuyu dah lewat hampir 2minggu, bila dah jadi macam nih mula lah tanya incik google. Mungkin jugak tanda tanda hamil, tapi yuyu tak berharap pun just ingin kepastian jerr sebab tak nak kecewa nanti ..*ayat sedapkan hati ..*_* .. ada jugak kemungkinan bukan tanda hamil, aishhh confius yuyu di situ ..hihihi

Hati nih berat sangat nak test upt dah banyak kali test tapi -negatif, yuyu punya period memang tiap tiap bulan problem sejak anak dara lagi ..itu pasal lah yuyu buat tak tahu jerr time period delay .. >_< Nak dijadikan cerita pagi tadi time nak solat subuh tengok ada secalit darah, hmmm .. period rupanya.. sekarang nih pinggang rasa lenguh sangat sangat, sakit hati pulak bila tengok tadi period tak banyak hanya secalit jerr ..aisshhh stress rasaaaaaa !!!!

Korang pernah ada pengalaman tak macam yuyu alami nih?? plezzzz share nga yuyu yerrr .. kalau period okay lah yang yuyu risau takut penyakit lain ..


bai korang ... kepala dah mula sakit, aduhhh !!!! -_-"

21 November 2014

Berjaya Hill Resort, Pahang ...

Penulis : Princes Yuyue Masa : 4:17 PM Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum....

Alahaiiii dah berkulat dah stori pasal yuyu pergi ke Berjaya Hill atau nama sebenarnya Colmar Tropicale ..hahahahaa exceli yuyu tak ada idea nak taip blog selepas sekian lama menyepi *menyepi lah sangat* *_* 

Okay tak perlu nak bebel sangat lah yuyu ehh, benda sama jerrr kot alasan nya *buat muka sedih ... hihihihiii .. Korang pernah pergi sini tak?? angkat kening tinggi tinggi yuyu nak tengok, cececeee .. yang dah pergi tuh baca lagi sekali citer yuyu nih yea pada yang belum pergi teruskan bacaan korang yeahh .. kalau agak agak bosan tuh yuyu sarankan korang baca sambil kunyah kuaci, hahahhaaaa...okay okay ..stopp!!!

Banyak tempat menarik dekat sini ada rabbit park, sport complex, japanese village yang paling beria sesangat yuyu nak datang sini sebab bangunan tuh aje .. nampak macam oversea ann, okay nih nak citer lawak sikit sikeding a.k.a adik yuyu lah dia siap bawa sweater taw dia ingat kan cuaca atas sana sejuk macam Genting sekali naik hampehh panas wehhh tapi yang best angin kuat laa boleh laa kasi hilang peluh peluh tuhh .. T__T Kawasan agak luas jugak laa, kalau betul betul tak ikut signboard boleh sesat :) 

Tiket masuk murah aje, RM12 /seorang .. tapi kalau nak masuk atau nak main apa apa kat dalam tuh kena bayar lain, yuyu ingat free jea ..hmmm ..:( meh tengok bawah muka couple yang comel nih ..excited gila nak naik Berjaya Hill ... *sambil kenyit kenyit mata



time tunggu sikeding bersama boyprenznya


Bangunan sini bertemakan Perancis, sekali tengok macam yuyu berhoneymoon di Perancis aje lol ..hahahaa..tapi yuyu tak banyak snap picture kawasan tuh time tuh cuaca tengah panas terik bayangkan pukul 11 am berada dipuncak bukit, berpeluh peluh ketiak kami ..*loklakk T_T

oouuchhh rinduuu jejaka berbaju biruu tuuu .tskk tskk

Husband cakap kalau malam lagi cantik apabila setiap bangunan ada kilauan cahaya lampu, tak larat nak tunggu malam >_< .. yang sebetulnya yuyu bercadang nak berhoneymoon kat sini tapi bila sampai jea sini hari tuh husband cakap macam tak best jea berhoneymoon sini, best lagi dekat Port Diskson ..hahahaaa ..


fokus kat tuan punya blog jea laa yee, tak cantik takpe yang penting ciut ..miahahah =))


Bergambar sudah menjadi aktiviti wajib, boleh buat kenangan bila tua tua nanti mesti kami senyum senyum tanpa gigi ann ...kakakakaaa *gigi palsu ada kan .. :P .. kat sini ada jugak tasik yang sangat cantik, lagi cantik bila ada itik putih dengan hitam ... 

putih jea yuyu berkenan si hitam tuh sombong sebab ramai peminatnya ..huahauaa

Yuyu sempat pergi perkampungan jepun, kami naik sana dengan bus yang disediakan kalau nak drive sendiri pun boleh tapi disebabkan untuk jimat minyak kereta naiklah bus tanpa tingkap ..hihihii ..seronok =) meh yuyu sajikan picture kami, tengok taw jangan nak skip skip .. tQ -_-"

nih time nak tunggu bus, cuba teka yang mana remaja yang mana dewasa !!! cepatt =_=

on the way ... suka naik bus nih walaupun perasaan tuh takut takut *takut saja mek yuyu nih *_*

perjalanan .... tinggi oooo nak kena panjat tangga ,nasib ada kekasih halal boleh minta dukung ..ahhakk

sampai dahhh ... nasib picture jauh, tak nampak lah yuyu punya muka .. hahahahaaa..peluh peluh ..ahakk



Okay last tempat yuyu pergi Horse Trails, first time naik kuda ..mula mula tuh tak nak gayat !!! berani kan diri untuk mengelakkan kena bebel nga husband -_-' ... RM 25/seorang 10 minit jea pun naik .. macam mahal kan ??hurmmm .. 


Bukti ..bukti ..hahahahhaaa

Banyak lagi tempat yang menarik, sebab penat dah kami malas nak teruskan hajat menerokai seluruh tempat nih, cuaca pun tak mengizinkan ... kami turun masa tuh dekat dekat pukul 2pm, sapai jea kereta apa lagi bedal roti ahh lapar segoti ...hihihihiii ..

nih haaa si keding, dia nih suka jalan ..cakap nak pergi honeymoon pun nak ikut, selalu cakap camnih " meh kami ikut nanti kami tolong jadi cameraman hangpa " puiihhh... tektik dia yang selalu yuyu mengalah ..miahahaaa .. T__T

Okay laa tuh jea yuyu nak citer, picture sori laa tak bape okay >_< ... kalau ikutkan nak bercerita nih sampai lusa pun tak settle, banyak nak kongsi tapi takpelah apa kata korang pergi sendiri tengok tempat tuh macam mana.. hahahahaa ... next planning?? tungguuuuu .... sekarang musim hujan, duduk rumah layan Upin Ipin lagi besttt ..ahhakkk

Babai uollss ..<3













06 November 2014

Cepatttt Booking Sekarang !!!

Penulis : Princes Yuyue Masa : 11:06 AM Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum ....

YaAllah hari nih rasa syukur sesangat rezeki yang Allah s.w.t bagi, alhamdulillah ... sekarang belanja barang keperluan satu troli tak penuh pun total dah $$$$$ ratus ratus...betul tak??? serius semua tuh terasa sangat sangat kan, setiap 1hb semua terburu buru ke atm nak cucuk duit, bila cucuk gaji tak pernah berubah amount nya cam gitu setiap bulan .. settel bayar hutang, tengok tengok duit tinggal cipuk jerr ..adoiiii gaji lambat lagi ..hmmm ... mesti korang rasa macam nih kan?? tak rasa jelez ke dengan orang sebelah korang tuh setiap weekend pergi holiday bawa anak anak ..jelez kan?? siapa tak rasa camtuh cuba angkat tangan yuyu nak tengok !!! *__*

Memang betul rezeki semuanya dari Allah, tapi Dia nak kita berusaha kan?? harrrr meh yuyu nak offer korang semua satu bisnes yang bestttt sesangat !!! rugi kalau korang tak cuba .. mana tahu ann rezeki korang di sini ..

cepat cepat !!!! jangan sampai ada yang gigit jari ...huahuahuaa

Mesti Baca ..!!! Apabila Sangkakala Ditiup...

Penulis : Princes Yuyue Masa : 10:32 AM Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum ...

✐ Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri. 


✐ Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman marhumnya “Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?” Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya “Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa.” Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati. 


✐ Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi. 


✐ Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut “Ajbuz Zanbi” yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih. 


✐ Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak. 


✐ Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka. 


✐ Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat. 


✐ Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan. 

✐ Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun. 


✐ Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga. 


✐ Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah: 

ⅰ- Pemimpin yang adil.
ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.
ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.
ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.
ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata “Aku takut pada Allah”.
ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).
ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah. 

✐ Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara “pergilah berjumpa dengan para Nabi”. Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan. 


✐ Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.


✐ Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga ‘Arasy itu tiba dibumi. 


✐ ‘Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat. 


✐ Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari ‘Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana. 


✐ Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & ‘Atid / Kiraman Katibin. 


✐ Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.  


✐ Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah. 


✐ Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin. 


✐ Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa. 


✐ Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab. 


✐ Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang. 


✐ Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta’ala dengan Maha Bijaksana. 


✐ Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat. 


✐ Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat : 

ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab. 
ⅱ- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab. 
ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka. (Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.) 

✐ Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain. 


✐ Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya. 


✐ Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya. 


✐ Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka. 



28 October 2014

Income Bisnes Phytoscience ..!!!

Penulis : Princes Yuyue Masa : 3:37 PM Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum...

Sepinya blog sejak kebelakangan nih, kesian kat blog cantik yuyu nih bersepah sepah ann .. tengok sawang penuh dekat setiap penjuru ..hahahahaa..ada ker?? *__* abaikan .. Okay exceli si yuyu nih bizi almaklum lah hujung hujung bulan kerja banyak nak kena siapkan, lagi lagi yuyu buat kerja part time tak sempat nak bermanja dengan blog update entry yang merapu rapu macam dulu dulu .. =)

Agak agak masih ada lagi tak orang yang baik hati singgah blog yuyu??hurmmm ...ada ehh, terima kasih korang ..mmuahh !!! sori korang yuyu tak sempat nak singgah ke blog korang ..ampun yerr !!! yuyu sekarang bizi dengan Bisnes Phytoscience, selalu kena online facebook, online ig, online wasap ..hihihii.. tapi, kerja opis tak pernah tertangguh okeh !!itu sebab lah masa suntuk sangat dengan blog nih ..sedih nyaaa... :(

Ehh ..ehh.. exceli yuyu nak update pasal bonus team yuyu dalam bisnes nih taw, tiga hari berturut turut income dia dapat ..memang bestt sangat dengan bisnes nih sebab apa??harrrr income setiap hari diorang bayar, tak stress langsung pun join bisnes nih ..seriusss !!! korang tak perlu pun nak jual produk, tak perlu pun jumpa orang sekarang semuanya dihujung jari ...tapi ingat tanpa USAHA semua nih tak akan korang rasai, pengorbanan itu penting !!!

cuba korang total kan income tuh untuk tiga hari sahaja ...!!!! kalau seminggu??kalau sebulan?? ..

psssttt ....apa macam sudah sedia beri peluang pada diri untuk join peluang ini??mehh mehh risik risik dengan yuyu ..confirm korang tak akan menyesal .. wasap 011.2130.6045

24 October 2014

Mee Kolok OOhhhh Mee Kolok ...

Penulis : Princes Yuyue Masa : 10:16 AM Comments : 1 Labels :
Assalamualaikum....

Seperti tajuk di atas, yuyu teringin kemain lagi nak makan mee kolok kelmarin ntah kenapa ... dah lama teringin nak makan tapi anak tekak nih tak bersungguh sungguh pun, sebab teringin sangat sangat yuyu post status kat facebook ingat kan tak dak orang layan ..heheheee.. ada member yuyu tuh bagitahu tempat yang dia pernah makan dekat usj, yuyu tak tahu pun tempat tuh ..urrrmm >_<

Siap solat malam tuh yuyu sembang dengan husben dan terus kasi tahu dekat dia 'b....sayang teringin nak makan mee kolok, b kenal tak restoren Akasia kat Usj??' ..hmmm.. dia geleng geleng cakap tak tahu, tak pernah dengar pun :"( .. saat tuh yuyu rasa nak nangis tetiba ntah kenapa, macam ada something ...okay abaikan ..hikhikhikk

Kelmarin kan public holiday so, husben yuyu ajak pergi cari mee kolok tuh ..yahuuuuu bukan main lagi yuyu ann rasa nak cium husben sampai lebam ..hekhekhekk *_* kami cari pakai GPS , kalau pakai benda alah tuh mesti perjalanan jauh sangat ..memang pun!!! padahal kedai tuh belakang Proton Hicom jerr tempat husben yuyu kerja ..huahuahuaa .. tak kisah lah asalkan niat yuyu terlaksana ann ...yeeahhh

nih haaaa yuyu siap kasi full address lagi ... *_*

Antara menu, yuyu fokus kat mee kolok ajerr ..hekhekhek

si husben tutup muka tuh bukan snap gambar air ..hihihi 
agak agak mana satu air yuyu??siapa best pren yuyu dia mesti tahu T__T

mee kolok special .. :)

control ayuu gitu minah nih ann ..-_-'

fulamakkkk licin ...sedap ker lapaq nih ???huahuahuaa ..

Okay macam mana korang pernah makan tak mee kolok nih? harrr exceli menu nih berasal dari Sarawak taw, yuyu rasa kat sana lagi mebelesss kot ..ehhh yang nih pun best taw ..rugi korang tak cuba ..!!!


















15 October 2014

Bukan Doa Kamu Yang Tak Makbul Sebenarnya

Penulis : Princes Yuyue Masa : 10:25 AM Comments : 1 Labels :
assalamualaikum .....




Kisah berkenaan seorang abang dan seorang adik.
Kedua-duanya adalah anak yatim lagi miskin. Mereka tinggal di rumah pusaka tinggalan ibu bapa mereka. Kedua ibu bapa mereka adalah hamba ALLAH yang soleh. Kedua-dua anak dididik untuk bergantung harap dengan Allah SWT.
Si abang, saban hari berdoa agar ALLAH mengubah nasib hidupnya. Dia meminta kepada ALLAH agar dipertemukan dengan isteri yang cantik lagi kaya. Dia meminta kepada ALLAH agar dirinya kaya raya.
Si Adik pula, seorang yang buta huruf. Tidak seperti abangnya, dia membaca doa pun dengan melihat kertas. Sebelum bapanya mati, dia pernah meminta bapanya menulis sesuatu di atas kertas, dan kertas itu sering dipegangnya setiap kali berdoa.
Akhirnya, Allah mempertemukan seorang perempuan yang cantik lagi kaya dengannya. Perempuan itu jatuh hati kepadanya, lantas berkahwin. Si Abang seperti mendapat durian runtuh dan kehidupannya terus berubah. Dia keluar dari rumah pusaka, dan meninggalkan adiknya.
Si Abang akhirnya kaya raya, malah terus kaya apabila dia memasuki medan bisnes. Dia sudah mula alpa dengan ALLAH, melewat-lewatkan solah, jarang membaca Al-Quran, tapi tidak pernah lalai untuk meminta kekayaan daripada ALLAH. Kalau masuk dalam bab perniagaan, kekayaan dunia, maka berbondong-bondong doanya kepada ALLAH. Dan ajaibnya, Allah beri apa yang dia minta. Si abang rasa dia istimewa.
Si adik pula, hidupnya tidak berubah. Dia masih seorang sederhana, dengan kelemahannya sebagai seorang buta huruf, dia hannya mendapat kerjaya sederhana, terus menjaga rumah pusaka. Si adik, juga rajin berdoa. Si abang tahu, si adik rajin berdoa. Tapi Si Abang melihat, hidup adiknya tidak berubah-ubah. Lantas satu hari, ketika Si Abang menziarahi adiknya, Si Abang berkata dengan sombong:
“Kau kena berdoa kuat lagi. Tengok aku, berdoa je ALLAH makbulkan. Kau ni tak cukup hampir dengan Allah ni. Berdoa pun masih tengok-tengok kertas. Tak cukup hebat.”
Si Adik tersenyum sahaja. Suka abangnya menegur kerana padanya, teguran abang amat bermakna.
Si Adik terus hidup sederhana, di dalam rumah pusaka, dengan doa melihat kertas saban hari, dan kehidupannya tetap tidak berubah. Tidak menjadi kaya seperti abang.
Satu hari, Si Adik meninggal dunia. Ketika Si Abang mengemas-kemas rumah pusaka, dia berjumpa satu kertas. Kertas itu adalah kertas yang adiknya sering pegang ketika berdoa.
Si Abang menangis teresak-esak apabila membaca kertas kecil itu.
Kertas itu tertulis: “ Ya Allah, makbulkan lah segala doa abang aku”
MasyaALLAH
Si Abang mula membandingkan dirinya dengan adiknya. Adiknya kekal taat kepada ALLAH dan tidak meringan-ringankan urusannya dengan ALLAH SWT. Adiknya, sedikit pun tidak meminta dunia kepada ALLAH, malah tidak meminta apa-apa untuk dirinya. Tetapi adiknya meminta agar segala doa Si Abang dimakbulkan. Si Abang, tidak pernah sedikit pun mendoakan Si Adik.
Si Abang mula nampak, rupanya, bukan doa dia yang makbul. Tetapi doa adiknya telah diterima oleh ALLAH SWT, lantas segala doanya menjadi makbul.
Cerita ini meruntun hati saya, dan buat saya sentiasa berfikir panjang. Kadang-kadang kita, bila Allah realisasikan hajat kita, kita suka mengimbau usaha-usaha kita.
“Aku buat beginilah yang jadi begini.”
“Doa aku makbul seh!”
“Aku ni memang Allah sayang. Tengok, semua benda Allah bagi. Aku minta je pun.”
Tanpa sedar kita bongkak. Takabbur.
Sedangkan, kita tak tahu, mungkin yang makbul itu adalah doa ibu bapa kita, doa adik beradik kita, doa sahabat-sahabat kita. Bukannya doa kita.
Cerita itu sangat menyentuh hati saya.
Membuatkan setiap kali saya berdoa, saya tidak lupa mendoakan ibu bapa saya, guru-guru saya, keluarga saya, adik beradik saya, sahabat-sahabat karib saya, yang teramat akrab saya sebutkan namanya agar lebih merasai bahawa saya memerlukan mereka mendoakan saya juga.Kita ini banyak dosa. Banyak hijab.
Mungkin doa orang lain yang lebih bersih hatinya, lebih suci jiwanya yang makbul, menyebabkan rahmat Allah tumpah pada diri kita. Sebab itu jangan berlagak. Jangan tinggi diri. Jangan rasa doa kitalah yang makbul. Pulangkan semuanya kepada Allah. Doa itu sebahagian daripada usaha sahaja sebenarnya.
Dan jangan rasa segan nak minta orang lain doakan kita.
Sebarkan jika anda rasa ada manfaatnya.
Semoga Allah redha dengan kita.
MARI MENJADI HAMBA!