28 April 2015

Kenapa Dilarang Minum Ais Ketika Mengandung ??

Penulis : Princes Yuyue Masa : 3:59 PM Comments : 2 Labels :
Assalamualaikum ....

Semasa mengandung banyak sangat pantang larang nya, yuyu ikut apa yang yuyu fikir logik jea ..hihiii ..yang paling ketara yuyu langgar iaitu minum ais, padahal sebelum mengandung yuyu tak ada lah taksub sangat dengan ais sekarang bila mengandung setiap pagi cari ais ..macam mana lah nak kurangkan tabiat nih yee ,hmmm...sekarang cuba jugak sedaya upaya untuk tidak ketagih lagi minum ais nih ..rasa rasa dah berjaya dah sikit, yeker?? *sambil tutup mata huahuahuaaa

Minum ais nih memang tak elok sebenarnya bukan bagi ibu ibu mengandung jea, semua jenis katagori lah, tapi benda yang tak elok tuh laa yang sedap kita ngapp kan .. *_* yuyu cuba godek godek poket google pasal keburukan minum ais masa mengandung macam macam sebab ada, ntah betul ke tidak .. :(

Malas yuyu nak taip pepanjang keburukan minum ais apa yang yuyu terbaca dalam google tuh, kebanyakan diorang copy paste jea sumber tuh jadi bila baca benda sama laa kan .. yuyu lebih suka baca pengalaman ibu ibu yang tabiat nya minum ais lepastuh tengok keadaan baby yang dilahirkan tuh macam mana itu baru betul ...

Siapa siapa yang pernah ada pengalaman cuba share sini yerrr ... tolong yuyu nak tahu sesangat !!!






Nasi Goreng Tomyam Yuyu

Penulis : Princes Yuyue Masa : 9:44 AM Comments : 3 Labels :
Assalamualaikum....

Semalam punya cerita tak tahu nak masak apa dekat incik hubby tuu, asyik menu sama jerrr kang masak pelik pelik tak dimakan pulak baby besar tuuu.. apa yang dia suka 'ayam masak merah' 'ayam masak kicap' 'singgang ikan' 'ikan goreng' itu lah antara pebret dia..ehhh itu pebret dia kedua yang paling terpebrettt 'ulam' ..kalau kena dengan ulam yang dia nak bagi lah lauk semangkuk memang tak layan dah..senang sungguh jaga perut awak bie !!!! hiahiaaa

Last last apa yang terkeluaq dalam kotak pikiran yuyu semalam adalah 'nasi goreng tomyam' ..harrrr korang pernah makan tak? tak ada pelik nya kan bila sebut menu nih, mungkin ada yang belum cuba makan tapi dah biasa dengar ... meh yuyu share resepi simple yuyu , tersangat simple !!! yeaahhh

Bahan-bahan nya...

1. Nasi
2. Ayam / Udang / Sotong / Fishball *
3. Bawang merah / putih / besar ( dimayang)
4. Perencah tomyam
5. Kobis
6. Serai (dimayang)
7. Daun limau purut (dimayang)


Cara memasak :

>Panaskan minyak lepas tuh masuk kan bawang merah, bawang putih sehingga naik bau masuk kan bawang besar
>Masuk kan ayam, udang, sotong bila nampak ayam dah nak masak masuk perencah tomyam.. kacau kacau dan kacau sehingga sebati
>Masuk kan serai dan fishball and then masuk kan nasi kacau kacau lagi sampai sebati last sekali masuk kan daun limau purut
>Rasa kalau tawar tambah garam, kalau masin makna nya korang nak kahwin laa tuuuu ..wakakakkaa

:: yang yuyu tanda * tuh korang letak apa yang korang suka jea, ada orang tak boleh makan seafood kan so, tak payah letak..okay? kalau suka pedas boleh masuk cili padi, yuyu tak boleh makan pedas ..hahahahaa..yeke?? =)

sumber : google



Satu kuali masak semalam habis okay walaupun makan 3 beranak...hehehee..baby kecik makan sikit jea, semalam adik yuyu datang rumah katanya lapar..alorrr cian dia sekarang pasal makan dah tak ada sape amik tahu..kesian kesian .:(





17 April 2015

Suka Duka Husben Kerja Shift

Penulis : Princes Yuyue Masa : 4:02 PM Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum.....

Alhamdulillah hari nih ada mood lebih sikit nak taip entry nih harr gituu, kalau tak malas memanjang jea nak update blog nih...dulu kemain rajin lagi , sekarang ntah kenapa exceli idea yang non ada laaa kalau idea mencurah curah sure yuyu update 5 kali sehari..iyaa ko idok?? huhauaahuaaa

Okay, siapa husben kerja shift? ada tak wife suka husben kerja shift? lain orang lain citarasa kan, macam yuyu husben baru jea start kerja shift sebelum nih tak nya nak bershift shift start 13 April baru baru nih laa start kerja shift pulak..adehhh .. yuyu macam biasa lah kerja normal pukul 5 petang dah balik. Minggu nih husben yuyu kerja shift malam masuk pukul 8.45 malam balik kerja pukul 6.30 pagi kira okay laaa banyak masa boleh gurau senda sebelum cik hubby pergi kerja kan .. ceewaahh *_*

Memula tuh yuyu tak dapat nak terima cik hubby kerja shift malam, bayang kan kitaorang baru jea pindah rumah baru lima malam yuyu tak terpaksa tidur sensorang malam malam, idok ke seram weiii ..dah laaa baru nak biasa tidur rumah baru, nih kena tinggal pulak dah... redha jea laaa walaupun hati nih rasa nak nangis teresak esak masa lepas salam peluk cium cik hubby sebelum pergi kerja .. *ceehhh mention peluk cium kemain minah nih ..kikikiiii .. exceli cik hubby berat hati nak tinggal wife dia yang comey lotel nih sensorang tapi nak buat camner kan kerja kena redha lah .. hiahiaaahaa *sambil kenyit kenyit mata

Pada awalnya yuyu susah jugak nak sesuai kan diri lebih lebih lagi sekarang yuyu dah berbadan dua kan, macam macam lah boleh berlaku bila tinggal sorang sorang nih.. kalau siang hari okay lagi,
kalau malam malam nih susah kita nak jangka kan.. Sekarang bila cik hubby kerja malam yuyu terpaksa lah masak pepagi untuk cik hubby makan tengah hari ..baik tak yuyu?? hiahaahahaaa malam nih kerja malam lagi, hmmm..sadis betul !!! :(

Bagi yuyu tak ada yang suka pun bila cik hubby kerja malam... tajuk entry tuh tak sepatutnya letak camgitu kan... errkkkk tak apalah kasi gempak sikit tajuk tuuu... heeeee.. okay !!!




IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015

Penulis : Princes Yuyue Masa : 11:53 AM Comments : 7 Labels :
Assalamualaikum....

*Klik Banner Jika nak Join*


Syarat-syarat @ Cara Penyertaan :-

1) Blogger yang menetap di Malaysia / mempunyai alamat di Malaysia

2) Buat Entry bertajuk "IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015"

3) Letak banner IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015 dalam entry

4) Letak link sponsor dalam entry  5) Hantar link entry u all ke kotak komen entry ini 

6) Nak lagi senang,copy je entry ni.. (",)

TARIKH TUTUP : 30 APRIL 2015

HADIAH UNTUK PEMENANG IntaNBerliaN MEGA GIVEAWAY 2015

*PEMENANG DIPILIH SECARA CABUTAN BERTUAH.. ALISHA & AQILAH YANG AKAN CABUT UNDI (",)

P/s : Terima Kasih sebab sudi join IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015 (",)





14 April 2015

Sakitnyaaaa Di sini ..!!!

Penulis : Princes Yuyue Masa : 12:44 PM Comments : 2 Labels :
Assalamualaikum....

YaAllah sakitnya tuh di sini ..!! di sini ..!! rasa tak kuat untuk teruskan hari hari mendatang, kenapa aku rasa sakit sangat saat nih?? kenapa?? saat nih perlu kan bahu someone untuk aku mengadu dan menangis teresak esak tanpa henti selagi aku tak rasa puas .. tapi semua tuh hanya angan angan kerana aku sudah tidak miliki semua tuuu ..hanya aku ada suami dan adik aku yang memahami ..

Kenapa aku rasa pedih bila teringat kan ituuu..kenapa??kenapa?? jahat sangat kah aku sehingga tuduhan itu diberikan pada aku?? busuk sangat kah hati aku sehingga aku diperlakukan sebegitu rupa?? Aku sedih yang teramat bila aku diperlakukan tanpa aku rasa itu salah aku ..!!!! Betul kata dia "Diam lebih baik, jangan di ikut kan sangat kata hati...ingat Allah pasti akan tenang" ..

Mek...abah...dik... yuuuu perlukan kamu saat nih, yuu nak tatap muka kamu agar duka yang yuu rasa saat nih hilang seperti hilangnya debu debu yang beterbangan ..huuuuu... rasa sakit sangat sangat !!! Tak layak kah aku untuk rasa bahagia?? tak layak kah aku hidup lebih tenang ?? arrgghhhhh .....

Biarlah hati manusia susah kita nak kenalpasti, apa yang perlu kita lakukan think positif .. itu lebih baik ...yeaahhhh ... aku maaf kan dia apa yang aku rasa nih, mungkin dengan cara nih aku lebih tenang .. aku terlalu sensitif buat ketika nih, orang yang faham aku dia lebih mengerti .. dah lama air mata aku tak menitis, tapi hari nih air mata deras mengalir ..kenapa aku menangis??kenapa??

Begitu jahat aku .....ampunilah aku Ya Allah .. jauhi lah aku dari kejahatan, daripada aku memakan daging manusia sesama islam aku ..jauhi lahhhh .. mungkin ini dari kekhilafan aku sendiri...