18 August 2015

Dilema Cuti Bersalin

Penulis : Princes Yuyue Masa : 10:04 AM Comments : 4 Labels :
Assalamualaikum ....

Alhamdulillah, sentiasa bersyukur dengan rezeki dan anugerah yang tak ternilai harganya ini..ANAK adalah satu amanah yang perlu yuyu jaga sebaik yang mungkin, insyaAllah yuyu akan melaksanakan amanah ini dengan sebaik nya..amin..*sambil lap air mata -terharuuuu

Semoga baby H_Z lahir dengan selamat dan dalam keadaan baik, amin...korang doakan yuyu tauuu walaupun masih ada baki lebih kurang sebulan beberapa hari jea lagi yuyu akan melahirkan amanah Allah ini *_*

Sekarang dekat dekat nak bersalin satu perkara yang selalu berlegar legar di dalam fikiran yuyu, CUTI BERSALIN, yuyu confius bila nak start ambil cuti bersalin ..kang ambil awal awal buatnya baby keluar lambat rugi pulak cuti kan, dah laaa company bagi 2bulan jea cuti bersalin selebihnya ambil CUTI TAHUNAN atau CUTI TANPA GAJI ..hukhukhuk. kang senang kalau bersalin jea kat Selangor, untung pun untung kan, hekhek .. tapi husben macam tak kasi pulak, katanya susah nak balik pantang kat kampung nanti 8jam perjalanan tuuuu, tak sanggup mak!!!

Jangan laa buat baby keluar masa terdekat nih, mami belum siap sepenuhnya lagi barang baby ..hahahaaa mak aiiiii masih belum settle??? sikit jea lagi nak settle barang baby sabar naa..:) lagi satu mami nak pergi ekspo baby weekend nih, nak pergi cuci mata tengok barang baby mungkin last preparation ..okay janji !!!

Berbalik pada tajuk sebenar, hmmm...masih dalam pertimbangan dan perbincangan yuyu dengan husben, kena decide cepat cepat tak nak nanti kelam kelibut ...tak pasal pasal anak mami nih yang stress ..wakakakaaa, satu barang pun belum packing lagi ..aiishhh nih satu lagi problem, aduiiiiii

Semoga Allah permudahkan urusan bersalin yuyu nanti, InsyaAllah .. aminnnn

13 August 2015

First Time : Check up Di Klinik Kerajaan

Penulis : Princes Yuyue Masa : 11:50 AM Comments : 2 Labels :
Assalamualaikum...

Morning uollss, walaupun dah nak dekat tengah hari ..okay hari nih agak semangat sikit nak meng-up-date blog kalau tak liat kemain lagi sebab penyut nih asyik menegang jea ..sakit bila tersentuh meja, huahuaaa, baby H_Z aktif kemain lagi bila waktu waktu macam nih ..!!!

Alhamdulillah sudah 33minggu dah kandungan yuyu, kejap sungguh masa berlalu ..now counting day jea nak melahirkan insan yang amat bermakna bagi yuyu dan husben.rezeki yang tak ternilai harga nya, tak syabarrr sungguh nak cium bau syurga nih ..setiap malam mimpi tau, kikikikiii. ouuchh nampak macam nak lari tajuk jea, okay okay ...sambung balik!

Apa beza check up klinik kerajaan dengan swasta yerr?? korang rasa?? yuyu tak sure laaa macam mana check up dekat klinik swasta, yuyu pernah pergi klinik swasta masa mula mula tahu peknen jerr sampai laaa kandungan nih masuk 3bulan..baru pergi buka buku dekat klinik kerajaan, memang betul klinik swasta tak ramai orang dalam masa sejam dah boleh siap kalau klinik kerajaan 3jam belum tentu siap kan!!

Bagi orang yang berduit boleh laa nak check up klinik swasta kan, kalau macam mek yuyu nih fikir 10x belum tentu dapat jawapan nya...duit punya pasal, nak kata klinik swasta buat pemeriksaan menyeluruh rasanya tak jugak kot..tapi tak tahu lahh, tak nak yuyu cakap lebih lebih sebab tak pernah ada pengalaman ..Oopss *_*

Korang !!! tahu tak apa yang benda first yuyu fikir masa nak start check up dekat klinik kerajaan?? hahahahaa ...part "layanan" yang yuyu risau kan, yuyu banyak terpengaruh dengan media massa dan elektronik sebenarnya, diorang cakap staff dekat klinik kerajaan nih garang garang suka cakap lepas sampai sentap si ibu mengandung nih .. -_-" Okay , memang betul klinik swasta memang layanan terbaik, lembut gigi dari lidah..hehehe

Masa first yuyu jejak kaki masuk Klinik Desa, Jalan Kebun yuyu ditemani oleh kakak ipar yuyu tau takut punya pasal minta dia teman kan sebab kakak ipar yuyu nih boleh tahan orang nya kalau nak ajak gaduh gaduh nih, boleh laa dia backup yuyu kalau misi tuh marah yuyu kan ...hihihihiii, Sampai jea letak IC, nama dipanggil test urine, check darah semuanya isi maklumat buku last sekali jumpa doktor .. Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar, aiipppp baiknya misi yang layan yuyu lemah lembut jer cakap..suka..suka!!!

Start dari itu bermula laaa misi yuyu check up setiap bulan di sini, cewahhhh ...banyak nak cerita tapi penyut comel nih menegang lah pulak sakit ooooo... next time ye yuyu sambung .......................!!! babai uolsss ..muuahh sikit :*

07 August 2015

Jantina Anak Pertama ..

Penulis : Princes Yuyue Masa : 2:21 PM Comments : 3 Labels :
Assalamualaikum....

Hari nie check up untuk 33 minggu, terpaksa amik half day takutnya ramai orang dekat klinik tuh nanti tak pasal pasal masuk kerja lambat !potong gaji ..huahauaa, Sebelum nih yuyu dah scan dan gander baby, cuba utrasound tapi keputusan nya sedikit kecewa baby tak nak tunjuk  'anu' nya.. kikiki. memula husben tak kasi buat utrasound katanya membazir jea, yuyu pulak excited nak tahu baby boy ke gegirl iyaa laaa boleh beli barang sikit sikit kan..

Masa scan dulu dekat kampung, sehari nak sambut raya puasa ..masa tuh baby tengah sujud tak nampak pun 'anu' nya ..nampak tulang belakang jerrr...sedih mami masa tuh tauuu, huhuhuu... tapi tak apa lah doktor cakap baby sihat sihat jea, kepala baby pun dah gerak kebawah..patut lah mami asyik nak kencing jerrr ...huauauaaa..mami dengan dedi tak kisah pun baby boy atau gegirl yang penting baby lahir dengan selamat cukup sifat jadi anak yang soleh solehan..itu yang penting !! *pujuk hati

Hari nie mami asyik usap usap perut sambil berdoa moga moga baby tunjuk apa yang mami dengan dedi nak tengok tuh.. baby jangan nakal nakal pulak !!hehehee...baby kemain lagi tendang tendang kan, baby marah mami kot sebab paksa baby kan ..*_* ..no giliran mami makin dekat hati mami terus berdebar tunggu saat nak scan baby,, baby pun makin kuat mengeliat ..dedi pun terkejut bila baby bagi bontot kat dedi..hahahaaaaa..masa tuh mami bahagia sangat bila tengok dedi usap perut mami .. :)

YaAllah kali nie mami terkejut baby tunjuk 'bird' baby...hahahahaaaa... baby tengah tidur masa tuh tangan dekat pipi, rasa tak sabar nak tunggu saat kelahiran baby .. akhirnya persoalan mami dan dedi dah terjawab, syukur baby sihat sempurna.. nanti bila baby dah besar boleh jaga mami, jaga adik adik ..heeee suka nya mami ..!!!! dedi pun bahagia tauuu

Ramai yang ramal baby girl, tapi hati mami tetap kata boy...hihihi.. iyaaa laaa orang kata naluri seorang ibu itu sangat tepat !! tak apa next yuyu cuba untuk dapatkan baby girl pulak...auuchhh..hihii

Doakan semoga yuyu selamat dan dipermudahkan kan segalanya yeee :)