16 July 2014

Cara Tak Bagi Orang Right-Click Blog

Penulis : Princes Yuyue Masa : 11:57 AM Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum ...

Aiishh rasa malas kemain lagi nak mengupdate blog nih, .. uurmmm semestinya punca utama tuan punya ladang nih tak ada idea nak ketung ketang keyboard ... ni hah yuyu dah lama tertanya tanya macam mana tak nak kasi orang right-click picture yuyu dalam blog nih... lagi lagi gambar family yuyu kan, nak nak gambar adik yuyu yang sicantik manis tuh ..-..-'

Tak kan nak tepek gambar pokok kayu pulak kan, mesti lah nak tepek gambar kita yang cun melecun tuh kan .. kalau selfie dengan mulut duck face bagai tuh lagi arr nak kasi tepek dekat blog korang ann, alaaa buat kenangan *__* cuba korang tengok lagi 10tahun akan datang  mesti gelak guling guling, kompem !!! bila gambar cantik camtuh mesti arr tak nak orang sabotaj korang sesuka hati kan, biasalah sekarang macam macam boleh buat dengan sekeping gambar kan ..

Okay, sini yuyu nak tunjuk cara cara buat benda alah tuh Disable Right Click !!! nie pun yuyu kopi dan pasta dari blog hakak hakak yang terer jugak...yuyu mana reti semua nih..T__T

1. Log In ke dashboard
2. Layout > Page Element > Add a Gadget > HTML/Javasript
3. Copy paste skrip dibawah dibahagian content
<script language=javascript>
<!--

//edit by unwanted


var message="hak cipta terpelihara..sorry sorry and sorry !!";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>

4. Ruang Title tidak perlu di isi
5. Save


*****************************************************************************************************

=) Check code HTML tersebut, cari ayat ni "hak cipta terpelihara...sorry sorry and sorry"...Pastu korang boleh tukar dengan ayat korang sesuka hati
=) Click save dan try view blog masing-masing

No comments: