28 April 2015

Nasi Goreng Tomyam Yuyu

Penulis : Princes Yuyue Masa : 9:44 AM Comments : 3 Labels :
Assalamualaikum....

Semalam punya cerita tak tahu nak masak apa dekat incik hubby tuu, asyik menu sama jerrr kang masak pelik pelik tak dimakan pulak baby besar tuuu.. apa yang dia suka 'ayam masak merah' 'ayam masak kicap' 'singgang ikan' 'ikan goreng' itu lah antara pebret dia..ehhh itu pebret dia kedua yang paling terpebrettt 'ulam' ..kalau kena dengan ulam yang dia nak bagi lah lauk semangkuk memang tak layan dah..senang sungguh jaga perut awak bie !!!! hiahiaaa

Last last apa yang terkeluaq dalam kotak pikiran yuyu semalam adalah 'nasi goreng tomyam' ..harrrr korang pernah makan tak? tak ada pelik nya kan bila sebut menu nih, mungkin ada yang belum cuba makan tapi dah biasa dengar ... meh yuyu share resepi simple yuyu , tersangat simple !!! yeaahhh

Bahan-bahan nya...

1. Nasi
2. Ayam / Udang / Sotong / Fishball *
3. Bawang merah / putih / besar ( dimayang)
4. Perencah tomyam
5. Kobis
6. Serai (dimayang)
7. Daun limau purut (dimayang)


Cara memasak :

>Panaskan minyak lepas tuh masuk kan bawang merah, bawang putih sehingga naik bau masuk kan bawang besar
>Masuk kan ayam, udang, sotong bila nampak ayam dah nak masak masuk perencah tomyam.. kacau kacau dan kacau sehingga sebati
>Masuk kan serai dan fishball and then masuk kan nasi kacau kacau lagi sampai sebati last sekali masuk kan daun limau purut
>Rasa kalau tawar tambah garam, kalau masin makna nya korang nak kahwin laa tuuuu ..wakakakkaa

:: yang yuyu tanda * tuh korang letak apa yang korang suka jea, ada orang tak boleh makan seafood kan so, tak payah letak..okay? kalau suka pedas boleh masuk cili padi, yuyu tak boleh makan pedas ..hahahahaa..yeke?? =)

sumber : google



Satu kuali masak semalam habis okay walaupun makan 3 beranak...hehehee..baby kecik makan sikit jea, semalam adik yuyu datang rumah katanya lapar..alorrr cian dia sekarang pasal makan dah tak ada sape amik tahu..kesian kesian .:(





3 comments:

Lea Ismail said...

sedap tu...lain kali boleh buat. biasa buat mihun tomyam je

Inani Hazwani said...

sedapnyaaa tengok. Terliur pulak nani

Princes Yuyue said...

Lea ismail : hihihiii...sedap tauu, nnt cuba yea

Inani : nih belum bau, kalu bau confirm meleleh terus air liur ..hahaa