19 February 2014

Kehidupan Mrs.Yuyu lepas kawin ...

Penulis : Princes Yuyue Masa : 7:00 AM Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum ......

dulu lain...sekarang lain ... lalalalaaa ...eewahh eewaahh nyanyi ker berpantun tuh !!! aahakkzz
exceli yuyu nak citer pasal kisah kehidupan sebelum kawin dengan selepas kawin, banyak sangat perbezaan nya and terlalu berbeza ..banyak laa juga yang berubah, haaa sebelum korang amik keputusan nak kawin tuh pikir betul betul ehh , jangan kena penyakit kejutan kehidupan pulak ..adehhh '_" jangan suka time nak pikir pasal majlis aje .kena pikir semua , kena ada perancangan ..persiapan fizikal dengan mental ,take noted nie kena betul betul bersedia ..

dari cik yuyu dah tukar jadi puan yuyu, perasaan tuh macam orang baru tersedar dari koma jerr "-' betul betul tak percaya wehh .. kasi lempang laju laju baru arr koma terus kan !! kuang kuangg .. yuyu rasa macam kehidupan macam single lagi, still tak boleh nak percaya ..;)

banyak benda dan perkara yang berubah selepas yuyu bertukar status nie. bak bak tidur nie betul betul berubah tahap kritikal taw, kalau dulu sebelum kawin bangun lambat suka hati mata bulat yuyu jer nak celik time bila ..hahahaha tapi tak ada lah lewat tuh sampai solat subuh miss taw, cuma lepas solat tuh wajib tidur balik kalau tak tidur pergi opis kepala macam tak betul ada jerr bunyi toingg ..toiinggg ... wakakakakaa gurau jerr lah, mana ada bunyi camgitu paling tidak pun mulut nie setiap saat nak terbuka macam nak mengaum aje ..hihihihi "_' masuk kerja pukul 8.30 am, pukul 8.15 am baru keluar rumah ..rumah dengan opis dekat sangat tuh keluar pom ngam ngam tak nak lewat dan tak nak awal ..baik punya pekerja yang nama cik yuyu nie taw ..aaiisshhh ..masuk lif tekan sendiri nampak !!! "_______'
Tapi sekarang bangun awal sikit, 6.15am dah terjaga solat subuh and then masuk dapur buat bekfes untuk incik hubby bawa pergi kerja ..incik hubby tak makan kat rumah sebab katanya tak ada selera pepagi nak isi makanan nanti belum pukul 9 perut dah bunyi ..

dulu time single balik kerja sesuka hati jea, yang pasti selepas pukul 5pm arrr . tak ada nya nak balik pulul 4.30 ke apa, nama nya makan gaji kena arr ikut time kan ..aahaakk..sekarang kena sampai rumah sebelum incik hubby sampai taw, tak nak lah sang suami yang tunggu kita kalau sang isteri tunggu sang suami tuh tak apa ..okeh, bajet isteri solehah lah pulak ..ehhh tak apa asalkan niat tuh penting ..T___T
dulu balik kerja buka tudung pastu terus baring last last terlelap..hikhikhik .. sekarang dah tak boleh dah sebab kena tunggu kepulangan suami tercinta..waaaaa...romantik gitu..nak kena sambut dia, bahagia jerr hati nie terasa ada taman bunga lavender jerr bila suami balik dengan senyuman yang manis taw macam incik hubby titew lah ..;) selalu camgitu bila sampai rumah ...

amalan yang mesti menjadi rutin harian kita bila dah kawin nie macam minta maaf dengan suami jangan tunggu raya baru nak minta maaf, dalam sehari tuh boleh jer nak buat contoh sebelum tidur dan pagi sebelum suami nak pergi kerja..tapi kalau dah tahu buat salah tuh cepat cepat minta maaf ehh .. ye lah syurga kita sekarang dengan suami kan, so kena lah jaga perbuatan kita jangan sampai suami terasa pulak .kalau dia tak redha camner?? tak ker naya kitaa ...aaiisshh minta jauh laaa ...and then amalkan solat berjemaah sepatutnya suami kena pergi berjemaah kat surau tapi kalau buat kat rumah dengan isteri pun bagus jugak. selepas solat tuh mangaji Quran sesama lagi baik ... ;) soo sweettttt ....

bila dekat rumah tuhh sentiasa cantik,lawa untuk suami.. taknak lah kusut masai nanti suami nak tengok pun tak berselera, baru lah suami asyik nak belai jerr ..kita kena jalan kan tanggungjawab kita dengan ikhlas dan redha baru betul, tak nak ada sikap merungut yekk.. kena sentiasa senyum walaupun senyum tuh terpaksa ..hihihihi ... buat apa suami nak dengan ikhlas InsyaAllah kita tak terasa penat atau terpaksa .. pastu makan sama sama, kalau kita dah kenyang sekali pun wajib teman suami makan ...'__'


Ya Allah sesungguh nya aku bahagia kehidupan aku sekarang ini, kau limpahkanlah rahmatMu dalam keluargaku.. Kau lindungilah kami dari sebarang keburukan dan malapetaka.. berilah kebahagian ini sehingga ke syurgaMu.. jadikanlah aku seorang isteri yang terbaik untuk suamiku dan jadikanlah suamiku seorang suami yang terbaik untuk aku dapat membimbing aku sekeluarga ke jalanMu ya YaAllah ... berikanlah kepada kami anak anak yang soleh dan solehah..

terima kasih YaAllah kerana Engkau telah menganugerahkan aku seorang suami yang penyayang dan membahagiakan aku... Alhamdullillah

Amin...ya rabbal alamin ...

No comments: